Hopp til innhold

Her er de truede artene i Norge

Forskerne mener 22 prosent av plantene og dyrene de har vurdert er truet. Her er oversikten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag legger Artsdatabanken fram den såkalte rødlista, oversikten over truede dyr og planter i Norge. Forskerne har vurdert 21.000 arter i Norge. Nesten 2.400 arter er klassifisert som truet på den nye rødlisten for Norge.

Per Ole Syvertsen satt i ekspertkomiteen for pattedyr, og sier tilstanden for mange dyr fortsatt er alvorlig.

– De store rovpattedyrene var rødlistet tidligere, og det er de nå også. Rovdyrsituasjonen er ikke bra, verken for bjørn eller ulv, sier han til NRK.no.

Bjørnen reddes av svenskene

De fire store rovdyra bjørn, ulv, jerv og gaupe blir fremdeles karakterisert som truet, på grunn av liten ynglebestand.

– Disse dyrene vil nok aldri bli fjernet fra lista, fordi det stilles krav om at det må være minst 2.000 reproduserende individer, altså eksempelvis 2.000 hunnbjørner, noe vi aldri vil få i Norge.

Brunbjørnen og gaupa er nedgradert i hvor truet den er fordi det finnes en sterk stamme i nabolandene våre.

Han trekker også fram selene, der det har skjedd endringer fra 2006. Steinkobbe, som det jaktes på, regnes forsatt som sårbar.

– Her er ikke bestanden så god at vi kan lene oss tilbake.

Flere truede enn i 2006

Men andre arter klarer seg bedre enn før. Artsdatabankens Norsk Rødliste 2010 er en oversikt over arter som er vurdert til å ha begrenset levedyktighet i Norge over tid. Av de 4.600 artene på rødlista er tilstanden for 2.398 klassifisert som kritisk truet, sterkt truet eller sårbar.

Det er en klar økning fra forrige liste i 2006. Da ble 1988 arter klassifisert som truet. Den viktigste årsaken til økningen er mer kunnskap, samt enkelte endringer i kriteriene, ifølge Artsdatabanken.

Tallene kan tyde på at det totalt sett ikke har vært en forverring i situasjonen for truede og nær truede arter fra 2006 til 2010, skriver Artsdatabanken i følge NTB.

Sjøfuglene sliter

En død lomvi, tilsølt av olje fra det havarerte lasteskipet "Server" ble søndag funnet i Solund.

En død lomvi, tilsølt av olje fra det havarerte lasteskipet 'Server' funnet i Solund.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Men det gjelder på langt nær alle. Mange sjøfugler sliter tungt, og situasjonen er forverret siden 2006 på grunn av fortsatt nedgang i hekkebestandene. Lomvi er fortsatt kritisk truet.

– Lomvi er i den alvorligste kategorien fordi den har hatt en dramatisk tilbakegang på norskekysten de siste årene. Dette henger igjen sammen med mangel på mat, i tillegg setter den seg fast i fiskeredskaper og drukner, og oljeutslipp der det skjer, sier Syvertsen.

Kritisk truet betyr at det er en reell fare for utryddelse.

Les: Slår full alarm om norsk sjøfugl

Krykkje, polarlomvi, teist og lunde klassifiseres som sterkt truet eller sårbar. Alke, fiskemåke og havhest har havnet på rødlista for første gang.

Fisken uer er nå sterkt truet, mens den tidligere bare var sårbar.

– I Nord-Norge bør man være særlig bekymret for sjøfuglene og en del fiskearter. Men vi kommer ikke med krav om endringer i fiskekvoter eller politikk. Det er opp til de som har forvaltningsansvar, vi forteller bare om tilstanden, sier Syvertsen.

Per Ole Syvertsen

Per Ole Syvertsen

Foto: Helgeland museum
Kongeørn ute av lista

Men rødlista inneholder også lyspunkter. Bestanden av kongeørn og havørn vurderes nå som livskraftig. Det samme gjelder andre rovfugler som vandrefalk og fjellvåk. Orkideen rød skogfrue og soppen ferskenpote er ikke lenger klassifisert som kritisk truet.

Totalt 125 arter er vurdert til å være regionalt utdødd, de fleste er biller og veps. Det er 41 flere arter enn på forrige liste, men ingen av disse artene antas å være utdødd siden 2006. Økningen skyldes ny kunnskap og ny tolkning av tidligere data.

– Vi har også funnet to flaggermusarter som vi trodde var forsvunnet fra Norge. Selv om det bare er noen få eksemplarerer, så er det altså eksemplerer på at vi finner arter, sier Syvertsen.

21.000 arter vurdert

Truede arter i Norge 2010 - Rødlista

Det er flest truede arter på Østlandet.

Arbeidet med rødlista er gjort av 26 ekspertkomiteer, som har vurdert tilstanden for om lag 21.000 flercellede arter som forekommer naturlig i Norge. En art klassifiseres som truet dersom det er over 10 prosent sannsynlighet for at den vil være borte fra norske områder om 100 år. Det er flest truede arter i artsgruppene biller, sopp, sommerfugler, karplanter og lav.

Vel halvparten av de truede artene lever i skogen, en stor del av dem i gammel skog.

Les: – Driver rovdrift på skogen

Les om arbeidet for å berge fjellreven: Første fjellrev født i det fri

Trues av utbygging

Utbygging av veier, boliger og annen arealendring er den klart viktigste trusselen mot utsatte arter: Hele 87 prosent av artene på rødlista er blitt negativt påvirket av ulike typer arealendringer som har redusert eller stykket opp leveområdene deres.

Flatehogst i skogbruket ser ut til å ha hatt stor negativ effekt. I jordbruket fører opphør av beiting og slått av gammel kulturmark til magre kår for artene som var tilpasset dette miljøet.

Ifølge miljøvernminister Erik Solheim viser lista det motsatte av det mange tror: De aller fleste arter med problemer finner man nemlig i Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud, de mest folkerike delene av landet.

– Nå må vi bli bedre til å finne kompromisser mellom menneske og natur. Vi har ingen planer om å stoppe utbyggingen av boligfelt og fotballbaner. Men vi må bli flinkere til å gjøre kompromisser, sier Solheim.

Les: Flest truede arter i folkerike strøk

Forurensning er også en viktig faktor, med negativ påvirkning av 10 prosent av truede eller nær truede arter. Klimaendringer er i rødlista angitt som negativ påvirkningsfaktor for 3 prosent av truede eller nær truede arter.

Beskatning, som jakt og fiske, er antatt å ha bare marginal negativ påvirkning på artene i rødlista.

Artsgrupper som er truet:

  • biller (444 arter),
  • sopp (418 arter),
  • sommerfugler (340 arter),
  • karplanter (220 arter)
  • lav (216 arter).
  • fugl (36 arter),
  • pattedyr (16 arter)
  • fisk (8 arter)
  • amfibier og reptiler (2 arter)

Det finnes flest truete og nær truete arter i de sørøstlige delene av landet med flest arter i Oslo og Akershus (1462 arter), Vestfold (1132 arter), Telemark (1118 arter), Østfold (1104 arter) og Buskerud (1097). Færrest arter i disse kategoriene er funnet i Troms og Finmark med henholdsvis 450 og 411 arter. På Svalbard er 71 arter (26 % av de vurderte artene) klassifisert som rødlistearter

Begrepet truet art er av IUCN definert som et samlebegrep for kategoriene kritisk truet (CR) Arten har da ekstremt høy risiko for å dø ut, sterkt truet (EN) og sårbar (VU). Av de resterende rødlisteartene er 1284 vurdert til kategorien nær truet (NT), og 792 til kategorien datamangel (DD).

Du kan finne ei fylkesvis liste hos Artsdatabanken.