Hopp til innhold

– Da jeg talte det 53. hullet ble jeg aldeles matt

En usedvanlig hissig hakkespett har hakket 53 hull på denne låven i Brønnøy. – Låven ser ut som en sveitserost. Dette må vel kvalifisere til en plass i Guinness rekordbok, sier Steinar Sandvik.

Han klarer å spøke med hakkespettens omfattende herjinger på låven og våningshuset på gården, men det tar ikke lang tid før frustrasjonen tar over.

For fuglen har skapt store problemer for familien Sandvik i Brønnøy kommune på Sør-Helgeland, skriver Brønnøysynds Avis.

– Usedvanlig hissig

– Dette må være et usedvanlig hissig eksemplar. Den bryr seg ikke om at det er folk på gården. Kommer vi for nært, tar den bare en pause i arbeidet. Da flyr den bort til et tre og setter seg på ei grein til vi går inn i gjen. Da kommer den tilbake og hakker videre, forteller Steinar Sandvik til NRK.no.

Hakkespetten, som er en grønnspett, har påført familien store økonomiske utgifter. Steinar Sandviks mor bor i omsorgsbolig, og han selv i Oslo. Da han kom nordover på ferie i år, kunne han konstatere at låven så ut som en sveitserost.

– Et sørgelig syn. Låven er fra 1954, men velholdt. Nå er det hull på samtlige vegger. Og fuglen er utspekulert. Nå den hakker, ødeligger den to bord i kledningen. Den begynner å hakke i skøyten. I løpet av vinteren har snø og regn drevet inn i låven og gjort skade. Dette blir dyrt å reparere, konstaterer Sandvik.

I fjor hadde hakkespetten gått løs på selve våningshuset, og regnvann hadde trengt inn i isolasjonen. Etter omfattende reparasjoner hadde hakkespetten heldigvis latt huset stå i fred denne vinteren.

Får skyte hakkespetten

– Jeg ser ikke noe poeng i skifte bordkledning på låven så lenge hakkespetten er i live, sier Sandvik, som nå har fått tillatelse av Brønnøy kommune til å skyte fuglen.

Nå skal han engasjere en lokal jeger som forhåpentligvis skal få has på plageånden.

– Dette er ikke normal fugleoppførsel. Normalt skal de hakke i trær, sier Steinar Sandvik.

Skyldes en misforståelse

Da NRK.no i slutten av mai skrev om hakkespetten, som hadde lagt sin elsk på Nevernes kirke i Rana, som hadde perforert kirkebygget med hull, sa fugleeksert Ingvar Stenberg forteller at manisk hakking på hytter, låver og hus ikke er vanlig hakkespett-oppførsel.

– Men enkeltindivid kan oppføre seg slik, sa han til NRK.no.

Han tror herjingene er et resultat av en misforståelse.

– Om høsten leter hakkespettene gjerne etter en plass å overnatte på vinteren. Da hakker de på veggen og hører at det er et hulrom, men finner fort ut at det likevel ikke er et egnet sted. De forstår imidlertid ikke at det er nytteløst å prøve på nytt, og det er derfor de ødelegger veggen, sier han.

På sin hjemmeside har Norsk ornitologisk forening følgende tips for hvordan du kan unngå hakkespettangrep på hytter og hus:

  • Å sette opp fuglekasser rundt om på tomten kan lokke hakkespetten til å hakke på dem, da det gir en hul og høy lyd.
  • Man kan også finne et tørrtre (ev. avbarket stamme) som man sager ned og plassere det i utkanten av eiendommen slik at spetten kan markere sitt territorium fra denne.
  • I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Opphenging av blått fargebånd kan være et forsøk verdt!
  • Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl- eller uglesilhuett, enten helfigur eller bare et hode, og så male på to sterkt gulfargede øyne. Fuglen vil kunne reagere med stor skyhet overfor silhuetten, da rovfugler og ugler er blant spettenes fiender.
  • En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50 cm) og feste denne til et hjørne av veggen. Respekten for silhuetten kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. Vi har fått tilbakemeldinger om at dette fungerer.