Hopp til innhold

Dette synet møtte fjøseieren

En perforert fjøsvegg ble resultatet etter at en svart liten kar la seg inn i restureringsarbeidet på en fjøs i Hemnes.

Perforert fjøsvegg på Osmoen i Hemnes

PERFORERT FJØSVEGG: Noen av hullene er riktig store. Og lurer du på om de firkanta hullene også er Svartspettens arbeid? Niks, disse hullene får andre ta ansvaret for.

Foto: Gisle Urvik

De har lagt ned mye jobb i å holde vedlikeholde fjøsen på feriestedet på Hemnes. Men hva nytter det når en flyvende røver på 40 centimeter vil det annerledes?

- Det er en svartspett som har gått villmann på fjøsveggen, sier en av fjøseierne, Hans Sund.

Jakter på godsaker

I jakten på godsaker inni veggen har hakkespetten laget ikke mindre enn mellom 20 og 25 hull i fjøsveggen. Gjennom tykke bordkledinga har han jakta på godsaker, forteller Sund til lokalavisa "Hemnesværingen":

- Han har nok vært på jakt etter stokkmaur eller mark inni fjøsveggen. Og når hakkespetten hører et hulrom der inne så gir de seg ikke, humrer fjøseieren.

Lita lønn for strevet

Men bare så synd for hakkespetten at bordkledninga ble skiftet for noen år siden.

- Dermed har svartspetten hatt lita lønn for alt strevet, humrer Sund.

Fjøsen på Osmoen

HAKKE-SPETTFJØSEN: Tilsynelatende rene idyllen da eierne kom for å inspisere fjøsen etter vinteren. Men da de så nærmere etter så de at to av veggene var perforert av en inntrenger.

Foto: Hans sund

Det var da ekteparet Sund kom tilbake for å inspisere feriestedet etter vinteren i januar/februar at de oppdaga herjingene på fjøsveggen. Da hadde de ikke vært der siden oktober.

Rød skal fjøsen være

I dag fremstår både øst-og nordveggen som perforert. "Hemnesværingens" utsendte foreslo å male om veggen.:

- Det blir ikke aktuelt. Rød har veggen vært og rød skal den være, fastslår den andre eieren, Øystein Venes overfor lokalavisa. (Og det til tross for at spetten helst går løs på nettopp røde vegger.)

Rester etter hakkespettens arbeid i fjøsveggen

RESTER ETTER HARDT ARBEID: Svartspetten i Hemnes har virkelig stått på i håp om å finne et insekt eller en maur langt der inne i veden. Slik ser det ut på bakken nednefor fjøsveggen.

Foto: Gisle Urvik

Konkurrent på veggen

For å holde eventuelle nye spetter unna fjøsveggen har eierne laget et "skremmespett", etter tips fra det lokale kraftlaget.

- Svartspetten liker ikke konkurranse, og nå håper vi at trespetten i full størrelse skal skremme de ordentlige spettene, sier Sund til NRK Nordland.

"Skremmespett" på fjøsveggen i Hemnes

SKREMMESPETT: Eierne av fjøsen på Osmoen har laget en svartspett i full størrelse, omlag 40 centimeter, som de håper skal skremme nye inntrengere.

Foto: Gisle Urvik

Små-spetter på tur?

Akkurat nå har svartspetten i Hemnes trolig andre ting å tenke på:

- Den skal finne seg en make og lage flere hakkespetter. Snart har vi vel ikke fjøs igjen her på Osmoen, humrer Hans Sund.