Nordlyset tilbake: – Jeg trodde det var en grønn sky

Yngvar Kanstad ble svært overrasket da han oppdaget nordlys i august-natten. – Det blir litt sjansespill å dra ut for å se nordlyset nå, mener meteorologen.

Nordlysbilde over Træna

Selv om kalenderen fortsatt forteller om sommer, fikk Yngvar Kanstad fanget dette bildet av nordlyset over Træna. – Det var både artig og mektig at nordlyset tok en førpremiere på vinterforestillingen på årets siste sommernatt på Træna, forteller han.

Foto: Yngvar Kanstad

Nettene har allerede blitt mørkere og i natt er sommeren offisielt over, men ivrige nordlysfotografer har allerede fått en førpremiere på høstens nordlys. En av de er Yngvar Kanstad som fanget dette bildet natt til onsdag.

Da Kanstad så nordlyset danse over Træna i natt var han raskt fremme med fotoapparatet.

– Jeg var egentlig ute på trammen for å ta noe klesvask i 11-tiden, men så oppdaget jeg det jeg trodde var en sky med grønnskjær på. Etterhvert skjønte jeg at det var nordlys på gang, så da duret jeg inn i huset for å hente kameraet og stativet, forteller Kanstad.

Han har tatt mye bilder tidligere, men dette var første gangen han fikk fanget nordlyset. Spesielt fornøyd var han med å få oppleve nordlyset før den siste sommerdagen var over.

Jeg tror alle som tar nordlysbilder på det jevne har sine drømmemotiv, men det er som å vinne i lotto å klare å fange de.

Tommy Johansen, nordlysfotograf

Ustabilt skydekke

For andre som ønsker å oppleve nordlyset er meteorologene forsiktig med å love gode utsikter.

– Nettene blir lengre nå, så slik sett blir det større muligheter for å få øye på nordlyset fremover. Men så er det dette med skydekket og nedbøren, og det kommer til å være ustabilt frem til helgen. På lørdag ettermiddag ser det ut til å bli mindre nedbør, men det blir ikke nødvendigvis skyfritt. Det blir litt sjansespill å dra ut for å se nordlyset nå, forteller Sevim Müller hos meteorologisk institutt i Tromsø.

Nordlys over Soløyvannet

Også Alf Raymond Olsen i Bodø klarte å få et glimt av nordlyset natt til den siste sommerdagen. – Jeg skulle til å legge meg, men så kikket jeg ut og så nordlyset over himmelen, forteller han.

Foto: Alf Raymond Olsen

Jakter drømmebildet

En av dem som er svært fornøyd med at høsten er i anmarsj er nordlysfotografen Tommy Johansen fra Lofoten. Han har flere års erfaring med nordlysbilder og har nå startet høstens jakt på drømmebildet.

Nordlys over Reine i Lofoten

Dette er et av bildene Tommy Johansen har fanget av nordlyset over Reine. Han gleder seg til mørket strømmer på og nordlyset blir å se oftere.

Foto: Tommy Johansen

– Jeg tror alle som tar nordlysbilder på det jevne har sine drømmemotiv, men det er som å vinne i lotto å klare å fange de. Det er så mye som skal klaffe. Intensiteten må være rett, så er det vinkelen på månen og melkeveien som må klaffe. Det er disse usannsynlige kombinasjonene vi lengter etter, men det er mulig å få de, forteller han.

Han har selv vært ute og prøvd å få de første bildene for sesongen, men mener at det er først nå i september at det er håp om å få de virkelig gode bildene.

– Det blir lite nordlysbilder ut av dette været, men nå er jo det slik at man vet at høsten kan være litt av hvert. Ut ifra det jeg har sett de siste tre-fire-årene så bruker september å gi et par-tre veldig fine eventer av nordlys, forteller Johansen.