Hopp til innhold

– Nedtelling for rakettoppskytingen har startet

Forskerne på Andøya Space Center live-blogger fra oppskytingen av rakett som skal avsløre nordlysets hemmeligheter.

ICI 4 Rocket klar til oppskyting på Andøya

STÅR KLAR: Nordlysforskning er stort i Nord-Norge, og i flere dager har forskerne fra Universitetet i Oslo ventet på at vinden skulle løye såpass at raketten kan skytes opp i nordlyset.

Foto: Universitetet i Oslo/Andøya Space Center

«Stay tuned! The countdown has started. T- minus 3 hours», skriver romforskerne på live-bloggen ICI 4 Rocket på Facebook mandag kveld.

Nordlysforskning er stort i Nord-Norge, og i flere dager har forskerne fra Universitetet i Oslo ventet på at vinden skulle løye såpass at raketten kan skytes opp i nordlyset.

– Fristen går ut 22. februar, sier markedssjef Kolbjørn Blix Dahle ved Andøya Space Center.

Men hver dag som går uten rakettoppskyting er en dag nærmere nedpakking. Årsaken er omfattende varslingsrutiner som skal ut til hele verden før en rakett skytes opp.

– Det skjedde da NASA var her i fjor for å skyte opp to raketter. Bare en rakett ble skutt opp. Den andre måtte pakkes ned fordi været ikke tillot noen oppskyting.

Skyter på nordlyset

ICI 4 Rocket på Andøya Space Center

Valentinsdagen kom og gikk uten at det ble rakettoppskyting.

Foto: Universitetet i Oslo/Andøya Space Center

ICI 4-raketten som forskerne håper skal skytes opp i nordlyset denne uka er den fjerde i ICI-serien, og den første som skytes opp fra Andøya. De tre første er alle skutt opp fra Svalbard. Hver gang måles ulike fenomener i nordlyset.

– Fra den skytes opp tar det ti minutter før den lander i havet nord for Andøya. Imens sender den målingene tilbake til Andøya Space Center, hvor resultatene tolkes japanske, canadiske, franske og norske forskere, forklarer Dahle.

Forskerne håper de en dag kan lage et romværvarsel, som forutser forstyrrelsene nordlyset skaper på jorden.

– Raketten gjør en øyeblikksmåling, som man så kan benytte til blant annet å sjekke om teoriene man har utviklet for å forutsi slike fenomener er gode nok.

På samme måten som vindskjær med stor hastighet kan dannes rundt en flyvinge, kan det danne seg turbulens rundt kantene av nordlyset.

ICI 4 Rocjet klar til oppskyting på Andøya

ICI 4-raketten som forskerne håper skal skytes opp i nordlyset denne uka er den fjerde i ICI-serien, og den første som skytes opp fra Andøya.

Foto: Universitetet i Oslo/Andøya Space Center

Forskerne tror at denne turbulensen kan blokkere radiobølger. Siden det ikke er mulig å se turbulensen i nordlyset fra bakken, måles den av en rakett som sendes rett gjennom nordlyset, 20 mil over bakken.

Forstyrrer GPS

Nordlyset ligger mellom jorda og satellitter, som blant annet brukes i GPS-navigasjon.

– Turbulensen kan påvirke satellitter, navigasjonsutstyr og annen teknologi, sier Kolbjørn Blix Dahle ved Andøya Space Center.