Hopp til innhold

Nordlyset slo ut kompassnåler over hele Nord-Norge

Nordlys er ikke bare et flott himmelfenomen, men kan også skape utfordringer for dem som er avhengig av navigasjonsutstyr. – I natt var nordlyset så kraftig at kompassnåla gikk ut av kurs, sier forsker.

Kraftig nordlys natt til onsdag

MYE NORDLYS: Natt til onsdag tok meteorologene dette bildet, som viser nordlys over Norge. Når nordlyset er sterkt, kan det slå ut moderne teknologi, forteller forsker.

Foto: Meteorologisk institutt

«Det gule båndet som omtrentlig følger polarsirkelen er trolig nordlys», skriver meteorologene fra Meteorologisk institutt om satellittbildet de tok klokken halv fire i natt.

Det kraftige nordlyset slo ut på instrumentene til Tromsø Geofysiske Observatorium, hvor blant andre Magnar Gullikstad Johnsen er forsker.

– Det går elektriske strømmer i nordlyset, som forårsaker forstyrrelser her nede på bakken. I natt var det litt spesielt, fordi vi ble truffet av det vi kaller en geomagnetisk storm. Da så vi at kompassnåla slo ut 1,2 grader i forhold til det som den vanligvis viser.

Når nordlyset er sterkt, får det konsekvenser for alle som er avhengig av navigasjonsutstyr, legger han til.

– Vi har sett at kompassnåla kan slå ut så mye som ti grader på det verste. Det får følger for mange som trenger nøyaktige tall på for eksempel GPSen.

– Ønsker å sikre verdiene

Observatoriet har etablert et nettverk av målere fra Karmøy i sør til Ny-Ålesund i nord som registrerer endringer i jordens magnetfelt. I Tromsø følger forskerne med på «romværet», herunder effektene som nordlyset har på moderne teknologi.

Forsker Magnar G. Johnsen

Magnar Gullikstad Johnsen er forsker ved Tromsø Geofysiske Observatorium.

Foto: Tromsø Geophysical Observatory / Norwegian Center for Space Weather

Dataene er det mange som er avhengig av, og de legges derfor ut på en offentlig nettside. Skulle dataene utebli, får forskerne raskt telefoner, forteller Johnsen.

– Man ønsker å sikre verdiene mot romvær. Med tanke på det som meteorologene så i natt, ser jeg av dataene at romværet startet ved 15-tiden tirsdag ettermiddag, og ikke var ferdig før rundt klokken fem i morges.

Han beskriver bildet som ble lagt ut på Twitter som «fantastisk flott».

– Det kan også se ut som det har strukket seg et stykke lenger sør enn det som er vanlig, legger han til.

– Sliter kraftig på kraftnettet

Johnsen forteller om et kraftig nordlys i 2003 der hele Malmö mistet strømmen som følge av at romvær tok knekken på en transformator, og der en oljeboring utenfor norskekysten måtte stanses fordi alt av navigasjonsutstyr gikk ned.

– Det er ikke billig å stanse en oljeboring, for å si det sånn, sier Johnsen,

Nordlys sliter kraftig på kraftnettet, og det er derfor et økende fokus rundt denne typen problematikk i Norge.

Magnar Gullikstad Johnsen / Tromsø Geofysiske Observatorium

– En annen episode skriver seg tilbake til 1989 og provinsen Québec i Canada. Den gang ble hele regionen uten strøm i fire timer, noe som fikk store følger for blant annet helsevesenet, fortsetter han.

– Kan noe slikt skje i Norge?

– Nordlys sliter kraftig på kraftnettet, og det er derfor et økende fokus rundt denne typen problematikk i Norge, sier Johnsen, og forteller om en konferanse om romvær som går av stabelen i Belgia i november.

– Der skal blant andre folk fra Statnett være representert. Vi er heldigvis ikke spesielt utsatt her til lands, fordi vi har en geografi som gjør det slik at vi har mange små kraftverk som er plassert relativt nært forbrukerne. Verre er det for land som Sverige, Canada og Russland, der man har lange transmisjonslinjer mellom kraftverkene og forbrukeren.

– Gode nordlysforhold

I dagene som kommer er det Finnmark som får de beste forholdene for å se nordlys, forteller vakthavende meteorolog Håvard Torseth.

– I Nordland og sør i Troms blir det en del skyer i kveld og i natt. I Finnmark blir det nærmest skyfritt vær, sier han til NRK.

– Hvordan har nordlyset vært i Tromsø det siste døgnet?

– Jeg er ikke så mye ute på nattetid, men det var en del i går. Jeg har også hørt fra mange andre jeg har snakket med at det har vært mye nordlys i det siste, avslutter han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Slik oppstår nordlys» i nytt vindu

Laster Twitter-innhold