Hopp til innhold

Slik tar du «selfie» med nordlyset

– Det er lett å ta nordlysbilder. Utfordringer er å skille seg ut fra mengden, sier fotograf Tommy Larsen.

Tommy Larsen fra Andøy

ØNSKER Å SKILLE SEG UT: Fotograf Tommy Larsen fra Andøy.

Foto: Tommy Larsen

– Interessen startet allerede i ung alder, men jeg kjøpte ikke min første speilrefleks før i 2008. Siden da har jeg jobbet iherdig med å beherske faget, sier Tommy Larsen til NRK.

Han er frilansfotograf fra nordlyskommunen Andøya, og legger ut bilder på nett for å profilere Norge og Nordland.

– På Andøya har vi både et nordlysobservatorium og et nordlyssenter, så man kan si at interessen er stor her. Vi opplever mye nordlys, og som regel er det bare skylaget som setter begrensninger.

Bruker seg selv som modell

Interessen for nordlys er ifølge Larsen økende, og med mer avansert fotoutstyr blir det stadig enklere å fotografere det spektakulære himmelfenomenet.

For å kunne skille seg ut i mengden, er det derfor viktig å tenke nytt, mener den erfarne frilansfotografen, som selv har hatt bilder i nettavisen til blant annet amerikanske «The Atlantic».

– Det er lett å ta nordlysbilder. Utfordringen er å skille seg ut fra mengden. Jeg ville prøve å vinkle nordlyset på en annen måte, og fikk dermed idéen om å bruke meg selv som modell, sier han.

– Jeg forsøker alltid flette landskapet inn i bildene, slik at det ikke kun er nordlyset som får fokus. Det er der mye av utfordringen ligger, det å skape dybde i bildene.

– Trenger et kamera med manuelle innstillinger

Nordlyset opptrer i mørke omgivelser, og for den glade amatør kan det være litt av en utfordring å få skarpe bilder av dette spektakulære himmelfenomenet. Enda vanskeligere blir det da når man i tillegg skal iscenesette seg selv på bildene.

Larsen forteller at det er noen grunnleggende ting man må ha på plass for å lykkes med fotograferingen i utgangspunktet.

– Man trenger et stativ og et kamera som gir mulighet for manuelle innstillinger. Automatisk eksponering vil ikke gi ønsket resultat. Videre må man prøve seg fram med tanke på komposisjon, men det bør være en målsetting at man får utnyttet himmelen og de omgivelsene man befinner seg i.

To ulike teknikker

Det finnes flere typer nordlys, og det gjeveste en nordlysfotograf kan oppleve er å få gode bilder at det som kalles Aurora Corona, som betyr kronenordlys. Det oppstår når det er intens nordlysaktivitet som ofte strekker seg langt sørover. Da kan det se ut som om at nordlyset eksploderer.

For å få med seg selv på bildene, er det to ulike teknikker man kan bruke, sier Larsen.

– Du kan ta med deg en ekstern lyskilde for å lyse opp deg selv under fotograferingen, for eksempel ved hjelp av en blits med trådløs trigger. Alternativt kan du figurere som en silhuett fremfor nordlyset.

Silhuett vil nok for mange være det enklere valget, fordi da trenger man ikke like lang eksponeringstid, legger han til.

– Hva er den største utfordringen med å fotografere seg selv?

– Det er kanskje det å klare stå helt i ro den tiden det tar å eksponere bildet. Noen bruker en teknikk der man fotograferer et bilde av seg selv med ønsket lyssetting, for så å fotografere nordlyset som et eget bilde etterpå. Disse to bildene settes så sammen i Photoshop i etterkant. Den metoden bruker aldri jeg.

– Kommer langt med et kamera fra 2011

Tommy Larsen fra Andøy

SELVUTLØSER: – Det handler om å gjøre det beste ut av det utstyret som man har, sier Tommy Larsen.

Foto: Tommy Larsen

Daily Mail har tidligere omtalt Norge og nordlyset som nummer en av de globale reisemål britene vil oppleve.

Hos Hurtigruten er dem så sikre at de kan love britene nordlys, at de vil gi turistene en ny tur neste vinter dersom de mot formodning ikke skulle få oppleve nordlyset.

Larsen bekrefter at det er spesielt gode muligheter for nordlys denne høsten og vinteren.

– Cirka hvert tiende år går vi inn i en sterk periode med solutbrudd, noe som gir spektakulært nordlys. Der er vi i år. Jeg registrerer allerede at det er veldig mange som legger ut bilder med sterkt nordlys på sosiale medier.

– Har du noen tips til de som vil prøve seg?

– Det handler om å gjøre det beste ut av det utstyret som man har. I det ligger det å være åpen, leken og kreativ. Forsøk også å finne steder med lite kunstig belysning. Kjøper du deg blits med trigger, kan du forsøke å stille deg selv opp og prøve ulike eksponeringer. Ofte handler det om å gjøre ting på en litt annen måte enn det har blitt gjort før.

– Er dette en dyr hobby?

– Jeg er tilhenger av budsjett. For min del, har jeg kjøpt det meste av utstyret for rundt 30 prosent av nypris.

– Man kommer seg veldig langt med et kamera fra 2011. Det var rundt da kamerasensorene ble revolusjonert, noe som i praksis betyr mindre støy på bildene, avslutter Larsen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Slik oppstår nordlys» i nytt vindu