NRK Meny
Normal

Nekter kjennskap til nordnorsk rekordbeslag

Fem menn skal ha fraktet over 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj nordover fra Oslo. Flere av de tiltalte nekter for å ha noe med det som er Nord-Norges største enkeltbeslag å gjøre.

Amfetamin beslaglagt i Bodø

Her er deler av det rekordstore amfetaminbeslaget. De 8,5 kiloene ble beslaglagt under en større aksjon i juni i fjor, og ble funnet i en leiebil som kom til Bodø fra Oslo.

Foto: Politiet

Det er satt av 12 dager til den omfattende saken som starter i Salten tingrett i dag.

– Dette er det største enkeltbeslaget som er gjort i Nord-Norge. Grensen for et meget betydelig kvantum går ved tre kilo, og her er vi langt over, sier aktor Hilde Stoltenberg til NRK.

Hilde Stoltenberg

Statsadvokat Hilde Stoltenberg er en av to aktorer i den omfattende narkotikasaken i Salten tingrett.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Totalt mener statsadvokaten at de fem tiltalte skal ha bidratt til at minst 11,5 kilo amfetamin og minst 3 kilo hasj ble sendt fra Oslo til Bodø.

Da politiet aksjonerte i juni i fjor ble flere personer pågrepet i Bodø sentrum. Samtidig beslagla politiet 8,5 kilo amfetamin.

– Der foreligger det noen erkjennelser. Vår utfordring er å knytte tilstrekkelig bevis til alle de tiltalte, forklarer Stoltenberg.

Må bevise levering

Men den første angivelige distribusjonen, som skal ha skjedd i mars i fjor, er det knyttet mer usikkerhet til.

Ettersom det ikke ble gjort noen større beslag, vet ikke politiet hvor stor mengde som eventuelt ble fraktet i bil til Bodø.

Samtidig erkjenner ingen av de tiltalte straffskyld for dette.

– Vi må forsøke å overbevise retten om at det kom en levering da. Vi mener å kunne bevise at det dreier seg om minst 3 kilo amfetamin og tre kilo hasj, sier Stoltenberg.

Saken har en strafferamme på 15 år, men statsadvokaten understreker at den kun er veiledende.

– Vil ut av miljøet

To av de fem tiltalte, begge menn i 20-årene fra østlandsområdet, er tiltalt for å ha fraktet rekordbeslaget nordover. En tredje mann fra samme område skal ha hatt en sentral rolle i å få narkotikaen til Bodø, ifølge påtalemyndigheten.

Hilde Guldbakke

Advokat Hilde Guldbakke i advokatfirmaet Angell sier klienten hennes vil ut av miljøet.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Advokat Hilde Guldbakke representerer en mann i 30-årene som ifølge tiltalen skal ha hjulpet det politiet mener er hovedmottakeren i Bodø.

Hun er klar på at han bør få strafferabatt.

– Min klient har erkjent medvirkningsansvar til frakt av det ene partiet som skjedde i juni. Han har samarbeidet med politiet fra første dag, og bidratt med opplysninger som har gjort det mulig å oppklare denne saken.

– Hva sier han selv om saken?

– Han ønsker å komme seg ut av dette miljøet, og har derfor lagt ting på bordet.