Hopp til innhold

Nasjonalbiblioteket på Mo fyller 25 år: – Her er det mange skjulte skatter

25 år etter at Nasjonalbiblioteket flyttet til Mo i Rana, er det fortsatt mange historiske opptak som de ikke har oversikt over.

Mange skjulte skatter hos Nasjonalbiblioteket

–Vi driver stadig og går igjennom film og lydklipp. Deler av samlingen vår er ikke blitt katalogisert. Der ligger det potensielle skatter, sier avdelingsdirektør Svein Arne Solbakk til nrk.no.

I 1989 foretok daværende kulturminister Eleonore Bjartveit den offisielle åpninga av nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Etter det har avdelinga vært gjennom en rivende utvikling, hvor målet er å digtitalisere både gammel og ny historie.

Se video av fra åpningen i 1989:

Åpning av nasjonalbiblioteket i 1989.

Gamle skatter blir tilgjengelig

I det stille har Nasjonalbiblioteket arbeidet med å digitalisere NRKs arkiv på radio og tv og gjøre det tilgjengelig for allmennheten. Mye gammelt radioinnhold er allerede lagt ut.

– De siste ti årene har vi jobbet med å etablere det digitale nasjonalbiblioteket. Noe vi ser på som en svært viktig oppgave, sier avdelingsdirektør Svein Arne Solbakk.

Det innebærer at alt av bøker, aviser, lyd og bilde etter hvert skal lagres i Mo i Rana. I dag er mer enn en million norske bøker og tidsskrift samlet på lager, i tillegg til alt som er publisert i Norge av håndskrifter, kart, plakater, aviser, foto, film og lyd. I tillegg til det digitaliserte lageret har de et helautomatisert lager med en million tidsskrift og bøker, det såkalte «plukksenteret» der en hvilken som helst bok trykket i Norge kan spores opp og fysisk hentes ut på under tre minutter.

200 ansatte

Drøyt 200 personer jobber ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, 20 av dem har jobbet der siden åpningsdagen. En av dem er Eivind Nicolaysen.

– Jeg trengte ikke mer enn fem sekunder på å bestemme meg for om jeg ville jobbe her. Det fine med denne arbeidsplassen er at ingen dager er like. Det er veldig få arbeidsplasser hvor du får så stor frihet til å styre din egen arbeidsdag. Det som er viktig er at jobben blir gjort, og at det blir gjort på en ordentlig måte, sier Nicolaysen.

25-årsjubileet markes med åpen dag torsdag og fredag. Et fint utstillingsvindu for rekruttering, selv om ikke alle lar seg friste.

åpen dag

Mange hadde tatt turen på åpen dag hos Nasjonalbiblioteket.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Jeg tror ikke jeg kunne ha jobbet her. Jeg har ikke noen datateknikker, sier Tom Christian Hågensen.

Kameraten Mathias Tustervatn har imdlertid blitt fristet.

– Jeg kunne tenke meg å jobbe på lydstudioet. Det virker spennende, sier Tustervatn.