Her er familien Petrosjan tilbake i Bodø – ett døgn etter at de ble hentet av politiet

Etter en tung natt i uvisshet landet familien Petrosjan i nord igjen. – Trodde aldri jeg skulle få se vennene mine igjen, sier Ester (15), etter at hun og familien landet i Bodø.

Familien Petrosjan på Bodø lufthavn

TILBAKE I BODØ: Mandag ble familien Petrosjan hentet på asylmottaket på Rognan i Nordland av politiet. Familien på fem har bodd i Norge i over åtte år. De skulle etter planen sendes til Armenia tirsdag, men Oslo byfogdembete har midlertidig stanset utsendelsen. I ettermiddag landet de i Bodø igjen.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Tirsdag satte Oslo byfogdembete foten ned, og stanset utsendelsen av familien inntil videre.

Knapt to måneder før en forskrift som kan bety at familien får bli i Norge, ble de mandag hentet av politiet hjemme på Rognan i Nordland, der familien har bodd i over åtte år.

Deretter ble familien Petrosjan sendt til Oslo, før de skulle de flys videre til Armenia.

Tirsdag ettermiddag landet imidlertid familien på fem, som kommer fra en konfliktregion mellom Armenia og Aserbajdsjan, i Bodø igjen.

– Det blir helt fantastisk å komme hjem igjen. Jeg savner vennene mine allerede, og gleder meg til å møte dem igjen, sier 15 år gamle Ester.

– Hvordan har natta vært?

– Den var ikke så bra. Jeg var lei meg, og tenkte at jeg aldri skulle få møte dem igjen. Akkurat nå er det en skikkelig god følelse, sier hun til NRK.

Ventet på ny forskrift

Familien har fått endelig avslag på asylsøknaden etter flere anmodninger om omgjøring av vedtaket, men har den siste tiden levd i håpet om at den nye regjeringsavtalen skulle gjør at de fikk bli i Norge.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet kom Venstre og KrF med krav om at barn som har vært i Norge over tre år skal få bli.

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt forskriften ut på høring frem til avgjørelse 1. juli i år.

Engangsløsningen er ikke et generelt amnesti for barn uten oppholdstillatelse, men vil omfatte familier som fyller bestemte vilkår. (Se faktaboks).

– Denne familien kunne kommet inn under denne ordningen. Den eldste har vært i Norge i over åtte år og de to yngste er født og oppvokst her, sa familiens advokat, Terje Holst Stifjell, til NRK mandag.

Satte foten ned

Familien Petrosjan på Bodø lufthavn

– Jeg trodde aldri jeg skulle få se vennene mine igjen, sier Ester (15) etter at hun hadde landet i Bodø.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Tirsdag morgen fikk advokaten beskjeden om at familien får bli inntil videre, ettersom Oslo byfogdembete satte foten ned.

– Jeg mener det er sterkt urimelig for barna å bli sendt ut av landet kun to måneder før forskriften sannsynligvis trer i kraft. Jeg tror Oslo byfogdembete har tatt mer hensyn til ungene enn regelverket, sier Stifjell til NRK.no

Trolig vil en ny avgjørelse foreligge før 1. juli.

– Retten har lagt til grunn at det er behov for å holde muntlig forhandling, men at dette ikke var praktisk mulig før uttransportering skulle gjennomføres. Avgjørelsen er tatt uten at retten har hørt UNEs syn og innebærer at de kan være til stede når retten avholder muntlig forhandling, skriver dommer Tove Merete Voldbæk i en mail til NRK.

NRK har tirsdag vært i kontakt med Utlendingsnemnda, som henviser videre til Regjeringsadvokaten.

Hos Regjeringsadvokaten bekrefter de at de har mottatt saken, men ønsker ikke å kommentere ytterligere i dag.

Mandag avviste Utlendingsnemnda overfor NRK at familien, som kommer fra et konfliktområde mellom Armenia og Aserbajdsjan, er utrygge i hjemlandet.

– Grunnen til at de har fått avslag på asylsøknadene sine er at de ikke har noe beskyttelsesbehov. Det er altså ikke farlig for dem å returnere til hjemlandet, skriver nemndleder i UNE, Liv Huus-Hansen, i en e-post til NRK.

– Feil å kaste dem ut nå

Blant dem som har engasjert seg i saken er Kristelig Folkepartis innvandringspolitiske talsmann, Geir Sigbjørn Toskedal.

Han mener det var feil av myndighetene å kaste ut familien nå.

– Vi har nye forskrifter som kommer snart. Derfor mener jeg at staten burde ventet med sakene der mindreårige barn som har bodd lenge i landet er involvert, sier Toskedal til NRK.

Geir Toskedal

Myndighetene burde ha ventet med denne familien, mener KrFs Geir Sigbjørn Toskedal.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi vil ha ord på oss i Norge for å drive en human og rettferdig asylpolitikk. Når Stortinget har begynt å gi nye signaler, men ikke har klart å få dette ut i forskrifter ennå, så er vi i en slags ventesituasjon, forklarer Toskedal, og legger til:

– Da skulle jeg ønske at denne familien hadde sluppet å oppleve dette.

Han ingen problemer med å forstå familiens frustrasjon.

– Det er en stor påkjenning, og nesten urimelig for en familie å oppleve noe slikt. Derfor er det viktig at vi har en forutsigbar og rettferdig asylpolitikk. Vi skulle ønske at dette ble gjort på en mer human måte.

– Nå blir det fest

Tirsdag ettermiddag var det riktig nok ingen frustrasjon å spore hos familien på fem, da NRK møtte dem på Bodø lufthavn. Fortsatt ventet en kjøretur til Rognan, som ligger et stykke utenfor Bodø.

– Det føles som at vi skal hjem for å slappe av i trygge omgivelser, sier Bella Abrahamyan, som er mor til barna.

Hun ønsker samtidig å rette en stor takk til lokalbefolkningen på Rognan.

– Det er veldig snille folk som bor der. De er hjelpsomme, og vi er veldig takknemlig.

– Nå skal vi få mange gjester i ettermiddag. De skal blant annet hjelpe oss å rydde huset. Det ble litt kaos der da vi måtte reise i går, siden vi måtte skyndte oss å pakke, legger hun til.

15 år gamle Ester, som har gått på norsk skole siden 2. klasse og var i ferd med å gjøre ferdig 9. klassetrinn, gleder seg til å møte vennene igjen.

– Nå tror jeg det blir en stor fest, smiler hun.