Hopp til innhold

Her sendes barnefamilien ut av landet – to måneder før asylbarn kunne fått amnesti

To måneder før forskriften som kan gi barn opphold etter tre år i Norge blir Ester Petrosjan (15) og resten av familien kastet ut av landet.

NRK møtte familien på Bodø lufthavn like før de skulle sendes videre til Oslo og videre til Armenia.

KASTES UT: NRK møtte familien Petrosjan på Bodø lufthavn like før de ble sendt av gårde med fly.

Familien fra Armenia har bodd på Rognan i Nordland i over åtte år. Mandag morgen kom politiet på døra på mottaket, og hentet familien på fem.

– De ble hentet klokka sju om morgenen uten forvarsel, sier familiens advokat, Terje Holst Stifjell, til NRK.

Den eldste datteren har gått på norsk skole siden 2. klasse og var i ferd med å gjøre ferdig 9. klassetrinn. De yngste barna er fem og sju år.

– Klassekameratene mine kom og sa ha det hjemme hos oss. Det ble mye tårer og skriking, sier eldstedatter Ester (15) på flyplassen like før avreise.

– Vet du hva som venter dere nå?

– Nei, jeg tror vi skal til Oslo, og deretter Armenia. Der har jeg ikke vært siden jeg var fem år gammel. Det er ganske trist. Jeg har bodd her i flere år og fått mange venner. Det er forferdelig å dra ifra dem og måtte begynne på nytt.

Ventet på forskrift

Familien Petrosjan kommer fra en konfliktregion mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Nå sendes de ut av Norge, via Bodø og Oslo, kun to måneder før en forskrift kunne ha sikret dem opphold i Norge.

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt forskriften ut på høring frem til avgjørelse 1. juli i år.

Bestemmelsen vil gjelde for såkalte «lengeværende barn», som har oppholdt seg i Norge i minst tre år, og disse barnas nærmeste familie. I fjor skrev NRK at det er omkring 300 asylbarn i Norge.

– Det mest urettferdige er at vi om to måneder kunne fått opphold. Nå blir vi sendt ut, sier Bella Abrahamyan, som er mor til barna, til NRK.

– De to minste barna er født her i Norge. De snakker norsk, og kan ikke språket i Armenia. Situasjonen er vanskelig for dem nå, legger hun til.

– Burde ventet

Familien har fått endelig avslag på asylsøknaden etter flere anmodninger om omgjøring av vedtaket, men har den siste tiden levd i håpet om at den nye regjeringsavtalen skulle gjør at de fikk bli i Norge.

– Det er helt feil å sende familien ut nå. Det bør kunne forventes at norske myndigheter kunne legge utsendinger av barnefamilier på is til høringsrunden er over. Det er bare to måneder til, sier advokat Stifjell.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet kom Venstre og KrF med krav om at barn som har vært i Norge over tre år skal få bli.

– Ville kommet under ordningen

Engangsløsningen er ikke et generelt amnesti for barn uten oppholdstillatelse, men vil omfatte familier som fyller bestemte vilkår. (Se faktaboks)

– Denne familien kunne kommet inn under denne ordningen. Den eldste har vært i Norge i over åtte år og de to yngste er født og oppvokst her, sier advokaten.

Det mener også Bella Abrahamyan, som går en usikker fremtid i møte.

– Vi har ingen plass å bo i Armenia, og har ikke planlagt noe. Vi vet ikke hvilken situasjon som er der nede nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Familien Petrosjan sendes ut av landet

Politiets utlendingsenhet fulgte familien til Bodø lufthavn.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Ikke utrygt i hjemlandet

Utlendingsnemnda avviser overfor NRK at familien, som kommer fra et konfliktområde mellom Armenia og Aserbajdsjan, er utrygge i hjemlandet.

– Grunnen til at de har fått avslag på asylsøknadene sine er at de ikke har noe beskyttelsesbehov. Det er altså ikke farlig for dem å returnere til hjemlandet, skriver nemndleder i UNE, Liv Huus-Hansen, i en e-post til NRK.

Nemnda mener samtidig at familien bevisst løy i sin søknad om asyl.

– Behandlingstiden for asylsøknadene deres var ikke særlig lang i utgangspunktet, men de reiste ikke frivillig etter å ha fått avslag, forklarer Huus-Hansen, og legger til:

– Grunnen til at det har vært vanskelig å returnere dem med tvang, var at de påberopte seg å være aserbajdsjanske borgere mens de i virkeligheten er armenske borgere.

– Ville det ikke vært naturlig å vente med utkastelse til høringsrunden til forskriften er over?

– Departementet har ikke stilt saksbehandlingen i UNE i bero i påvente av ny forskrift, og da er det UNEs plikt å behandle saker på vanlig måte ut fra gjeldende regler.

Samtidig påpeker Huus-Hansen at UNE har tatt med i betraktningen at to av barna er født i Norge, og at eldste datter har gått nesten hele skolegangen her.

– Ja, det er tatt med i vurderingen at barna har hatt lang oppholdstid i Norge, men i denne saken har andre forhold veid tyngre.

– Blir lei meg

For 15 år gamle Ester ble det mandag et brått farvel med klassekameratene.

– I går var jeg i overnattingsbursdag. I dag måtte vi si ha det. Det var en rar følelse å sitte i politibilen og vinke farvel til vennene mine. Jeg hadde ikke trodd at dette kunne skje.

– Hvordan er det å se mamma og pappa i dette humøret i dag?

– Det føles ikke bra at de er lei seg. Jeg blir lei meg, jeg også. Men jeg prøver å være sterk, sier Ester.