MS-pasienter får tilbake savnet tilbud

Etter to års ventetid har MS-senteret i Hakadal inngått en avtale med Helse Nord om inntil 15 reabiliteringsplasser for MS-syke. – De kan mest og har best behandling og utredning, sier Marianne Elvik i MS-forbundet.

Marianne Elvik

– Dette er kjempe gode nyheter, og det har vært to lange år med ventetid. Vi har lurt på om de ville ta oss alvorlig, men det har de gjort og det er vi glade for, sier Marianne Elvik i MS-forbundet Region Nord.

Foto: Privat

Avtalen gjelder fra 1.april og ut året, med mulighet for ett års forlengelse.

– Vi er kjempe glade for endelig gjennomslag. Vi har ventet i to år nå, og det er mange pasienter som venter, sier Knut Storvik i Nordland MS-forening.

Knut Storvik

Knut Storvik samlet inn 3741 underskrifter i protest for å bevare behandlingstilbudet i Hakadal.

Foto: Privat

Men antall rehabiliteringsplasser er blitt redusert fra tidligere 20 plasser til nå 15.

15. april 2011 sluttet Helse Nord HRF å gi garanti for opphold ved MS-senteret i Hakadal.

Dette var fordi de mente tilbudet i regionen var godt nok hos Nord-Norges Kurbad i Tromsø, og Valnesfjord Helsesportsenter.

Dette var MS-forbundet sterkt uenig.

– De tilbudene som er i regionen er ikke like gode. De er gode på opptrening, men ikke på den sammensatte problematikken sykdommen fører med seg, sier Marianne Elvik, tillitsvalgt for MS-forbundet Region Nord.

MS- senteret i Hakadal har drevet med MS-rehabilitering i 35 år.

Helse Nord har nok midler

Knut Tjeldnes er sekjsonsleder for kvalitet og rapportering i Helse Nord.

– Vi så at vi kunne ha større volum på rehabilitering til MS-pasienter enn hva vi trodde og har valgt å prioritere dem. Det har vi gjort fordi vi har sett at køene har vært lange, og fordi at vi har hatt nok midler til det, sier han til NRK.

Han forteller at Helse Nord har valgt å lytte til pasientene.

– Flere har kontaktet oss på forskjellige måter, og vi oppdaget at det var flere pasienter som ønsket seg til Hakadal, sier han.

Underskriftkampanje

Knut Tjeldnes

Knut Tjeldnes.

Foto: Helse Nord

Høsten 2011 tok Knut Storvik initiativet til en underskriftskampanje for å bevare behandlingstilbudet i Hakadal for MS-syke fra Nord-Norge.

Aksjonen samlet 3741 underskrifter.

– Dette har vært veldig viktig for meg fordi jeg mener at pasienten skal ha rett til å velge den rehabiliteringen som passer den enkelte. Hakadal har spesialisert seg på rehabilitering og har den høyeste kompetansen, sier Storvik til NRK.

– Behandlingen krever høy kompetanse

Parallelt med at Knut Storvik hadde en underskriftskampanje, jobbet MS-forbundet Region Nord med å undersøke det faktiske tilbudet i regionen.

– Det er bare 8000 i landet som har MS, og det skal godt gjøres å ha kjennskap til den kompleksiteten og detaljene rundt sykdommen med andre pasienter på samme plass som trenger annen behandling og kompetanse, sier Elvik til NRK.

Lettet og glad

Selv om det ikke er så mange pasienter som får plass i Hakadal, er både Elvik og Storvik meget glade for at Helse Nord har snudd.

– Det betyr kjempe mye at de har fått tilbake tilbudet om å komme tilbake til Hakadal. De er de eneste i landet som kan absolutt alt om MS som er en veldig sammensatt sykdom, sier Marianne Elvik.

– Det unike miljøet man får med 28 MS- pasienter sammen i fire uker er veldig fint. Det er det mye god rehabilitering i, og det får man ikke på noe kurbad, avslutter Storvik.