NRK Meny
Normal

– Det jeg føler egner seg ikke på trykk

MS-syke nordlendinger får ikke lenger det tilbudet de mener de trenger for å få overskudd i hverdagen. – Det jeg føler om avslaget fra Helse Nord egner seg ikke på trykk, sier Ann Kristin Stormo fra Mosjøen.

Ann Kristin Stormo

Ann Kristin Stormo fikk multippel sklerose for ti år siden og de siste par årene har hun brukt rullestol for å spare på kreftene.

Foto: Privat

Ann Kristin Stormo fikk multippel sklerose for ti år siden og de siste par årene har hun brukt rullestol for å spare på kreftene.

49-åringen er i 80 prosent jobb, men må gå til jevnlig behandling.

– Den beste behandlingen i Norge får jeg på MS-senteret i Hakadal, sier Stormo.

Men dit får hun ikke lenger dra fordi Helse Nord ikke har råd.

– Det er så uhorvelig trist, sier 49-åringen.

Har strammet inn reglene

Helse Nord har strammet inn og lar ikke lenger de 300 MS-pasientene i Nord-Norge benytte seg av det spesialiserte tilbudet sørpå.

I stedet henvises de til Helsesportsenteret i Valnesfjord eller kurbadet i Tromsø.

Dit vil ikke Stormo i Mosjøen reise.

– Jeg orker ikke å bruke penger på noe jeg ikke vet at virker. Jeg har snakket med så mange som har vært der oppe og som har kommet tilbake og vært litt lei seg fordi de ikke har fått det de ønsker, sier hun til NRK.

Stormo deltok onsdag sammen med andre MS-syke på en konferanse i Bodø. Der møtte hun flere som ikke får dra til Hakadal.

– Det er utrolig trist. Å dra til Hakadal betyr en piff i hverdagen. Det betyr tid til å trene seg opp til et bedre fysisk nivå, noe som gir overskudd til å takle hverdagen, sier hun.

Har god plass

Antonie Beiske

Daglig leder Antonie Beiske på MS-senteret i Hakadal.

Foto: Jørgen Eide / NRK
Marianne Elvik

Marianne Elvik.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I Bodø er også seksjonsleder Anne Kristin Post fra MS-senteret i Hakadal. Hun forteller at de har god plass til pasienter fra Nord-Norge, men at de ikke lenger får en eneste pasient nordfra.

Daglig leder Antonie Beiske på MS-senteret i Hakadal synes situasjonen for MS-pasientene i Nord-Norge er uheldig.

– Helse Nord fratar MS-pasientene muligheten til rehabilitering med andre mennesker med samme diagnose. Det er ikke noe annet sted som har et så tverrfaglig og sammensatt bemanning som det MS-senteret har, sier Beiske.

MS-pasienter i andre deler av landet får fortsatt dekket opphold ved senteret.

Har fått mange reaksjoner

Inntil i fjor reiste om lag ti MS-syke fra Nord-Norge hvert år til Hakadal i Akershus.

Helse Nord har funnet ut at de ikke lenger har råd til det, men sender i stedet MS-syke til kurbadet i Tromsø eller til Valnesfjord Helsesportsenter.

– Vi synes det er veldig synd at vi har mistet et sånt tilbud. Vi har fått mange reaksjoner fra hele landsdelen, sier leder i MS-forbundet i Nord-Norge, Marianne Elvik.

Venter på forklaring

Hun forteller at de har fått beskjed fra Helse Nord om at MS-syke i spesielle tilfeller skal få reise til spesialistsenteret i Hakadal. Men så langt i år har ingen fått lov å reise dit.

Nå venter forbundet på en forklaring fra Helse Nord.

– Det siste vi har gjort er å sende et brev om en forklaring. Vi vet at folk som har søkt ikke har fått reise. De har tatt kontakt med oss og er fortvilet, sier Elvik.

– Egner seg ikke på trykk

Helse Nords avslag setter i hvert fall sinnene i kok hos MS-syke Stormo fra Mosjøen.

– Det jeg føler om dette egner seg ikke på trykk, sier hun.

Men Stormo vil ikke gi seg og har tenkt å klage på avslaget om å få reise på MS-behandling i Hakadal.

– Jeg setter og flikker på et brev og skal sende en anke, selv om jeg tviler på at jeg kommer noen vei. Men jeg vil markere at jeg ikke er fornøyd med det avslaget jeg har fått, sier hun.

– Vil være selvforsynt

Informasjonssjef Kristian Fanghol i Helse Nord forteller at det er en grunn til at de vil ha pasientene i Nord-Norge.

– Dette er en situasjon som ikke er ukjent for oss. Folk vil gjerne dra til et tilbud de er vant til, men målet vårt er å være selvforsynt med helsetjenester her i Nord-Norge, sier han.

Han forteller at Helse Nord har brukt 30 år på å bygge opp et fullverdig helsetilbud for kreft- og hjertepasienter. Det vil de også gjøre for MS-pasientene, men da må de få pasientstrømmen til å snu.

– Det er en forutsetning for å bygge ut et godt tilbud. Men det er klart det blir en utfordring for enkeltpasientene.

Skal vurdere på nytt

Han lover imidlertid at de skal se på praksisen en gang til.

– Vi ser at det er noen spesialiserte tilfeller som bør få et tilbud de er vant til i Hakadal. I løpet av oktober skal vi gjøre en ny vurdering, sier han.