MS «Lofoten» tilbake i gammel drakt

I over 50 år har hurtigruta MS «Lofoten» trafikkert kysten. Nå gjenoppstår skipet i klassisk stil.

Lofoten i ny drakt

Tor Amundsen, kaptein på MS Lofoten

Tor Amundsen, kaptein på MS Lofoten

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
John Arntsen i "Hurtigrutas venner"

John Arntsen husker hvordan MS Lofoten var i gamle dager.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

MS «Lofoten» er den eldste hurtigruta som ennå er i drift, og nå har rederiet bestemt at skipet skal få tilbake det klassiske interiøret fra 1964, da skipet var nytt. Det setter både passasjerer og mannskap pris på.

– Vi blir nesten som en stor familie før turen er over. Alle prater med alle. De fleste som er om bord er stolte av å være her. De liker båten og sjarmen med det gamle, sier kaptein Tor Amundsen.

– Skrur tiden tilbake

Det er ei seigliva gammel dame som legger til kai ved Nesna tidlig på morgenen. MS «Lofoten» ble vernet av riksantikvaren i 2001 og nå skal skipet altså restaureres tilbake til slik det var i 1964.

– Her skal vi skru tiden tilbake. Noe er allerede gjort, men mer skal gjøres etter hvert, sier Siv Randi Andersen, som er fungerende hotellsjef i Hurtigruten.

Men også resten av båten er 50 år tilbake i tid. Lugarene er enkle og sparsomme og atmosfæren ellers tar passasjerene med på en reise fra 60-tallet.

– Når du kommer ut på gangen og kjenner en eim av diesel og hører maskinene dunker og går under her, det er en helt egen opplevelse, sier John Arntsen, som mimrer tilbake til da han vokste opp.

Hurtigruta trues med nedleggelse i 1974. Bilder fra MS Lofoten langs kysten. Om hurtigrutas betydning og framtidsutsiktene i 1974.

Hurtigruten var truet med nedleggelse i 1974. Her kan du se film fra MS «Lofoten» langs kysten og høre om hurtigrutas betydning og framtidsutsiktene i 1974.

Jomfrutur i april

Det ærverdige skipet har opp gjennom historien overlevd to grunnstøtinger og en skipskollisjon med hurtigruteskipet Erling Jarl i 1976. I dag er hun den eldste hurtigruta i flåten og kanskje mer populær enn noensinne både hos mannskap og passasjerer.

– Jeg var sjømann for rundt 30 år siden og skipene var bygd på samme viset, sier passasjer Dirk Glerum.

– Men du kunne valgt et mer mordene og luksuriøst skip, ville ikke det vært bedre?

Siv Randi Andersen, hotellsjef MS Lofoten

Siv Randi Andersen, hotellsjef

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det ville vært bedre med tanke på komfort, men nostalgi har også sin verdi.

Men ikke alt tilbakestilles til 1964.

– Prisene blir ikke som i 1964, ler hotellsjef Siv Randi Andersen.

4. april går MS «Lofoten» på sin første offisielle rutetur som klassisk skip.

Hurtigruteskipet MS Lofoten gjenoppstår i gammel stil, etter ombygging ved Fiskerstrand verft.

Den nyrestaurerte MS «Lofoten» er klar for sin første tur fra Bergen 19. februar.

Norsk dokumentar. MS "Nordstjernen" var den eldste hurtigruta i Norge da hun i mars 2012 gikk sin aller siste tur mellom Kirkenes og Bergen. Folk fra inn- og utland fulgte henne på den siste reisa. Et vemodig farvel med en gammel dame fra alle de som elsket henne langs kysten.

MS "Nordstjernen" var den eldste hurtigruta i Norge da hun i mars 2012 gikk sin aller siste tur mellom Kirkenes og Bergen. Folk fra inn- og utland fulgte henne på den siste reisa. Et vemodig farvel med en gammel dame fra alle de som elsket henne langs kysten.