MS «Finnmarken» fin og rød igjen

Hurtigruteskipet «Finnmarken» får total «make over» i Singapore. Snart er hun shipshape og klar for norskekysten.

MS Finnmarken i dokka i Singapore 20 november

MALES OM: «Finnmarken» er tildekket mens hun males om i den tradisjonelle hurtigrute-looken.

Foto: Knut Storø, Hurtigruten

– Hun begynner å komme tilbake til fordums prakt. Akkurat nå er hun tildekket mens malingsarbeid pågår, sier kaptein Knut Storø på «Finnmarken» til NRK.no.

«Finnmarken» har fungert som hotellskip ved det gassrike Gorgonfeltet i solrike Australia de siste 18 månedene, men den 30. oktober var oppdraget utført.

Storø seilte skipet fra Australia, og kom til verfet i Singapore 7. november. Her skal «Finnmarken» gjennom 10-årsklassing og tilbakeføres til hurtigruteskip. Blant annet skal konferansearealer og kontorene på bildekket bygges om og tilbakeføres.

– Alle tekniske spesialinstallasjoner fra utleievirksomheten blir nå demontert. Skipet sandblåses og rengjøres før malingen, sier Storø.

MS «Finnmarken» skal gå inn i rute langs norskekysten fra Bergen 16. februar 2012, etter to år som hotellskip i Australia. Skipet overtar ruten for MS «Nordlys» som er på verksted etter brannen 15. september.

I fin form

– Hvordan har «Finnmarken» taklet 18 måneder «down under»?

– Tilstanden er som forventet i det varme klimaet. Vi lå i et område hvor det ikke var tillatt å drive utvendig vedlikehold på grunn av strenge karantenekrav. Men nå får hun full behandling slik at hun nærmest fremstår som ny utvendig. Det vil jo også bli en periode med klargjøring i Norge før hun settes i rute i midten av februar, sier Storø.

Ikke hjem til jul

Etter planen skal skipet være klart innen to-tre uker. Deretter starter seilasen hjem i første halvdel av desember.

– Vi beregner cirka 43 døgn på hjemreisen. Hjemturen vil gå via Cape Town, sier Storø.

Hjemlengsel

MS Finnmarken etter sammenstøtet med lekteren i Australia.

MS «Finnmarken» som hvit dame i Australia.

Foto: Hurtigruten

Etter 18 månender i Australia gleder det norske mannskapet på 30 seg stort til å begynne på kysten igjen.

– Dette prosjektet har vært både interessant og spennende. Vi har fått sett en del av verden som var fremmed for de fleste av oss. Men en ting er helt klart, ingenting slår norske kysten, sier Storø, som selv skal over på «Midnatsol» når han kommer hjem.

Skrev australsk oljehistorie

MS «Finnmarken» er sammen med MS Midnatsol og MS «Trollfjord» hurtigruteflåtens nyeste og største skip på kysten. Skipet ble bygget i 2002, har plass til 1000 passasjerer og er 138,5 meter lang.

Det var i 2009 at Hurtigruten inngikk den lukrative kontrakten med selskapet Boskalis Australia Pty Limited, om utleie av MS «Finnmarken» som hotellskip ved Gorgonfeltet i Vest-Australia.