Hopp til innhold

Mot brudd i fiskeprisforhandlingene

Krisa i torskenæringen kan gi brudd i dagens fiskeprisforhandlinger mellom industrien og fiskerne.

I dag møtes fiskere og ledere i fiskeindustrien til tøff kamp om hva fiskeprisene for resten av året skal ligge på. Uenigheten er stor og mange spår brudd i forhandlingene mellom industrien og fiskerne. Fiskekjøperne har tapt penger på lave eksportpriser, men lederen i Norges Fiskarlag mener dette er fiskekjøpernes egen skyld.

- Dette har vært et problem over tid at industrien har brukt store summer på å betale overpris. Om de da angriper minsteprisen så synes jeg de har seg selv å takke, sier Reidar Nilsen.

Her kan du lese hele Råfiskloven .

Håper på enighet

Nilsen håper forhandlerne til Norges Råfisklag og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening klarer å bli enige, men han er lei av de stadige angrepene på Råfiskloven fra industrien.

- Jeg synes i alle fall at man stadig vekk er inne på formuleringer og tanker som gjør at man alltid forventer et angrep. På den måten blir det naturlig at man møter dette med et motsatte.

Taper penger på torsk

LES OGSÅ: - Politikerne skjønner ikke alvoret

LES OGSÅ: Vil diskutere på torske-krise

Bakteppet for forhandlingene i dag er at fiskekjøperne taper penger fordi de har kjøpt for dyrt fra fiskerne og derfor taper penger på hver torsk som selges. Situasjonen er alvorlig, og flere produsenter som vi har vært i kontakt med, tror på brudd i forhandlingene. Direktør for næringsutvikling i FHL, Geir Ove Ystmark, vil i dag kreve at minsteprisen skal være en reell minstepris og ikke en pris som ligger opp mot markedsprisen.

- I vinter så opplevde vi at minsteprisen ble høyere enn markedsprisen. Det har ført til at fiskeindustrien har blitt påført et svært betydelig tap. Vi må for alt det er verdt unngå å gjøre den samme feilen på nytt igjen, sier Ystmark.

- Men blir det ikke en vanskelig prosess å finne hva minsteprisen denne sesongen skal være?

- Jeg tror at klokskap skal få oss ut av denne situasjonen og da må vi ta innover oss at vi regulerer ikke markedsprisene i verden med minsteprisfastsettelsen i Norge.