Hopp til innhold

Han mistet sju venner på halvannet år:– Døden er en del av gamet

– Når du er i rusmiljøet slutter du å bry deg når folk dør. Du blir så vant til det, sier «Ola» (31). På halvannet år har han mistet både ekskjæresten og seks andre venner i Mosjøen.

Created by InfoDispatcher

Mistet ekskjæresten og seks andre venner

«Ola» hadde sitt første møte med narkotika som 14-åring, og er mangeårig rusmisbruker i nordlandskommunen Vefsn, hvor åtte personer har mistet livet etter å ha tatt overdose. Han har selv tatt overdose, og sett døden i hvitøyet.

– Det er tragisk. Det er de folkene jeg ble kjent med da jeg kom hit. Nå sist døde ekskjæresten min. Det var ganske tøft. Men når du er i miljøet blir det sånn at du slutter å bry deg når folk dør. Du blir så vant til det. Døden er en del av gamet, forteller han til NRK.no.

NRK.no skrev i går om foreldrene til tre unge mennesker som var under legeassistert rehabilitering, såkalt LAR. De mener at metadon og Subutex er aktiv dødshjelp.

500 under behandling

I dag forteller en 31-åring om sitt møte med rusmiljøet i Mosjøen og hvor vanskelig det er å skape seg et rusfritt liv, selv om man er under rusbehandling.

Han har ofte besøk av rustjenesten i Mosjøen. Rustjenesten i kommunen er blitt en viktig samtalepartner.

(artikkelen fortsetter under)

Rusenheten i Vefsn

I dag er rusenheten i Vefsn på besøk hos Ola (med ryggen til). – Det er viktig å ha noen å snakke med. Jeg har nesten ikke venner igjen, sier han.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er viktig å ha noen å snakke med. Jeg har nesten ikke venner igjen. Det er ikke lett å få seg nyktre venner. Hva skal vi snakke om?, sier han.

«Ola» er en av 500 personer som er underlagt legemiddelassistert rehabilitering, LAR i Nord-Norge. Hver dag må han møte opp på apoteket for å få en dose metadon. Det betyr at han ikke kan reise bort for å ta seg jobb, men må holde seg i Mosjøen, der behandlinga foregår.

Metadon

Hver dag må «Ola» møte opp på apoteket for å få en dose metadon.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Tidligere har jeg jobbet på båt. Men når jeg er under behandling får jeg ikke lov til å reise bort. Det er irriterende. I vinter fikk jeg tilbud om å reise ut på fiskebåt i ti dager. Det er da det er penger å tjene. Men LAR satte foten ned, forteller «Ola».

Åtte narkodødsfall på halvannet år

Ved rusenheten i Vefsn har man opplevd at åtte narkomane har mistet livet i løpet av to år. Fire av dem var under LAR-behandling. Om en tettere oppfølging kunne ha redda livet til noen av dem er usikkert.

May Anne Brand fagsjeg, rus-og psykiatritjenesten, Vefsn

Nærhet til brukerne blir avgjørende for å hindre nye dødfall blant de narkomane i Mosjøen, tror May Anne Brand.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er et vanskelig spørsmål som det er nesten håpløst å svare på. Det eneste vi kan gjøre er å tilstrebe å følge den enkelte brukere enda tettere og gi tettere individuell oppfølging og mer målrettet bruk av tjenesten. Uansett kan vi ikke være der hele døgnet, sier May Anne Brand som er fagsjef, rus- og psykiatritjenesten i Vefsn.

Vefsn kommune går nå gjennom sine rutiner, men om de kan hindre flere dødsfall er vanskelig å si.

– Vi ser at vår nærhet til brukerne er avgjørende. Men fortsatt er det ikke sikkert at det er nok. Vi må se på om vi kan tilby flere arbeidstilbud, heldøgnsboliger og omsorgsboliger. Dette er gode tilbud som kan iverksettes for denne pasientgruppen. Og det er ikke et øyeblikk for tidlig.

For Ola er håpet å bli kvitt narkosuget for godt, og kanskje en gang komme tilbake til livet som sjømann.

– Jeg har jobbet på sjøen siden jeg var 17 år. Jeg har alltid brukt sjøen som avrusning. Det er kanskje ikke den beste løsningen, men du har ikke noe valg. Når du først er der ute må du være nykter, sier Ola.

Politiet bekymret

Lisbeth Aarvik

Politistasjonssjef Lisbeth Aarvik i Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Også politiet på Helgeland er sterkt bekymret over utviklinga i narkotikabruken. Politiet på Helgeland vil se nærmere på hva de kan gjøre etter at det har vært åtte rusrelaterte dødsfall i Vefsn de siste 18 månedene.

– Disse dødsfallene er først og fremst tragisk. Det er relativt unge folk som har gått bort altfor tidlig, sier politistasjonssjef Lisbeth Aarvik i Helgeland politidistrikt.

– Mer aggressivitet

Nye, syntetiske stoffer florerer, og det er ressurssterke ungdommer som velger å bruke narkotika.

– Disse stoffene kommer inn på markedet for fullt. Politiet gjør stadig flere beslag av disse stoffene. Vi ser en atypisk rus og en annen opptreden fra dem som ruser seg på syntetiske stoffer. Mer aggressivitet, vold og akutte psykoser, sier Aarvik.

Nå vil politiet intensivere arbeidet med å forhindre at flere ungdommer tester ut disse stoffene.

– Vi har god erfaring med samtaler med ungdommer der de er, som skolene. Vi har god dialog med etatene og skolemiljøene. Vi har også bekymringssamtaler med ungdommene og foreldrene. Vi får god tilbakemelding på disse tiltakene, sier Aarvik.

Tunge rusmisbrukere er det ikke like enkelt.

– Når det gjelder allerede tunge mennesker det vanskelig å finne tiltak som gjør at vi greier å forebygge disse dødsfallene, sier Aarvik.