Hopp til innhold

Mener oljeindustrien omringer Lofoten: – Et av tidenes største miljøsvik

I går åpnet regjeringen 56 nye leteblokker i Nord-Norge for oljeselskapene. Flere av blokkene er nær de fredede havområdene i Lofoten og Vesterålen, og det kan få store konsekvenser for miljø og dyreliv, frykter Bellona.

Røst i Lofoten

Flere av de nye leteblokkene som åpnes ligger sør for Røst ytterst i Lofoten.

Foto: (cc) Kent Wang / www.flickr.com/photos/kentwang

– Disse blokkene omkranser grensen hvor man har blitt enige om å ikke åpne opp for oljeboring. Forrige gang disse blokkene ble utlyst var i 2013, og da var det sterke faglige anbefalinger mot å ikke åpne opp for oljeboring her, sier rådgiver Sigurd Enge i Bellona.

Sigurd Enge

Sigurd Enge er ikke fornøyd med de nye områdene.

Foto: Bellona

I går lyste regjeringen ut TFO 2016, som er den årlige utlysningen av oljeblokker på norsk sokkel i områder ansett som «modne». Nytt av året er at TFO-området er utvidet med 56 nye blokker.

Bellona mener det mest påfallende er at man nå har «omringet» Lofoten ved å tilby blokker som grenser inn mot områdene som per nå er fredet. Ifølge Enge vil utslipp og søl fra oljevirksomhet bli ført med havstrømmene inn i de sårbare havområdene, selv om virksomheten skjer sør for Lofoten.

– Utslipp vil kunne ødelegge sesongen for fiskerne, forgifte egg eller forårsake skader på gyteprosessen. I tillegg er det ikke noe god reklame for fersk, ren lofotskrei – en næring som ikke akkurat har en ubetydelig verdi.

Jeg føler at regjeringa med denne utlysninga har et vorspiel på Lofoten. Med en tildeling i 2017, så er festen i gang før stortingsvalget samme år.

Sigurd Enge / Bellona

KrF: – Uheldig

Bellona-leder Frederic Hauge mener Venstre og KrF er med på å legitimere et av tidenes største miljøsvik, og synes det er «hårreisende at støttepartiene gir grunnlag for en regjering som åpner disse områdene».

Rigmor Andersen Eide

Rigmor Andersen Eide (KrF).

Foto: Terje Reite / NRK

Rigmor Andersen Eide (KrF), som er medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, påpeker at dette er vedtatte leteområder, og at man slik sett derfor ikke har gjort noe galt.

– Det er likevel klart at det er uheldig, og også vi reagerer på at man legger opp til åpning i et område som ligger nært Lofoten og Vesterålen, et område hvor utslipp kan få store konsekvenser. Vi er bekymret, men siden dette er vedtatt leteområde, så har vi på en måte gitt fra oss litt av den makta, sier Eide, som skal undersøke hva som kan gjøres.

– Hvor trolig er det med åpning i disse områdene?

– Dette er et område som mange har ventet på, så jeg blir ikke overrasket om det blir virksomhet. Jeg håper det ikke skjer, men det er vel samtidig litt naivt å tro det.

Ikke bekymret

Odd Henriksen (H), som sitter i samme komité, sier på sin side at det ikke er noe spesielt ved disse tildelingene.

– Man tildeler nye letefelt i modne områder, og dette er områder som har vært åpnet av Stortinget for lenge siden.

– Hva tenker du om risikoen for utslipp?

– Alle utslipp er problematisk, uansett hvor de kommer. Men den risikoen ble vurdert da man foretok analyse av områdene før åpning, sier Henriksen.

Odd Henriksen på Elkem

Odd Henriksen (H), her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK