NRK Meny
Normal

Minnemarkering for Newzad

Mandag var det minnemarkering for asylsøkeren Newzad (20) fra Irak som tok selvmord ved Rognan Mottakssenter for litt over en uke siden.

Minnesmarkering Newzad

Mange møtte opp for å ta et siste farvel med Newzad i ettermiddag.

Foto: Sigurd Steinum, NRK

I forrige uke skrev NRK.no om den 20 år gamle asylsøkeren som tok sitt eget liv. I dag møtte mange opp for å minnes den avdøde i Solparken i Bodø.

– Vi er her i dag for å spre lys, varme og kjærlighet. For å vise at vi bryr oss om hverandre. Det er tragisk at en ung mann i sin beste alder skal forlate oss på denne måten. Vi ønsker å vise medfølelse og omtanke for Newzad og hans familie, sier Ali Horori som var en bekjent av Newzad og initiativtaker til minnemarkeringen.

Newzad ble den 18. asylsøkeren som har mistet livet på norske mottak i år.

Newzad Minnestund

Bakken var dekt av roser og lys.

Foto: Sigurd Steinum, NRK.

Hussein Suleyman bodde på samme mottak som Newzad i mange år, og var en god venn. Han er lei seg og mener at hans avdøde venn ikke fikk tilstrekkelig hjelp.

– Han har hatt psykiske problemer lenge og har prøvd å ta livet sitt flere ganger, forteller Hussein Suleyman til NRK via en tolk.

I framtiden håper Ali Horori at det vil være mer hjelp å få for folk som sliter psykisk.

– Det er veldig viktig å prøve å forebygge at sånne ting skjer, det er ikke første gang en asylsøker tar livet sitt. Av og til kan man gjøre noe for å forhindre det, andre ganger er det utenfor menneskets makt. Men åpenhet er veldig viktig, sier han til NRK.