Normal

Mammografitilbud i skvis

Kvinner i utkanten kan miste tilbud om brystkreftscanning.

Brystkreft
Foto: Illustrasjonsfoto www.Colourbox.no

Mammografibussene skal nemlig oppgraderes og bli digitale.

Men så lenge ikke Nordlandssykehuset også bytter ut sitt utstyr, vil ikke bildene lenger kunne undersøkes av spesialister der.

- Dette blir jeg sint for, sier Toril Hegge Karlsen i de Brystkreftoperertes forening.

- Dersom det blir langt for kvinner å reise, lar de de være å møte opp og kontrollere kuler i brystene. Det kan bety forskjellen på liv eller død.

Problematisk modernisering

For å bøte på de lange avstandene i Nordland, har Kreftregistreret i sju år hatt ansvar for en mammografibuss som har kjørt land og strand rundt for å kontrollere kvinner. Bildene blir deretter sendt inn vurdert av spesialister ved Nordlandssykehuset.

Neste høst skal de nedslitte bussene være oppgraderte og digitale.

Men Nordlandssykehuset har ikke opprustet sitt utstyr. Det gamle analoge kan ikke kontrollere de nye bildene eller oppbevare dem.

Dermed kan hele bussen bli bortkastet, sier en bekymret Berit Damtjernhaug i Kreftregisteret.

- Hvis sykehuset ikke følger opp, kan vi ende opp i en situasjon der noen kvinner ikke får tilbud om mammografi-screening.

Dårlig økonomi

Men Nordlandssykehuset sliter med dårlig økonomi, og styrer mot drøye 100 millioner kroner i underskudd i år. Sykehuset har heller ikke vedtatt noen plan for den nødvendige oppgraderingen av utstyret.

- Frykten er ikke grunnløs, siden vi har har brukt betydelig mer penger i år, sier assisterende direktør Jørn Stemland.

- Men vi jobber for å få balanse i driften i 2009, som grunnlag for at vi kan gjøre de investeringene som vi planlegger.