NRK Meny
Normal

Politiet: – Han la hendene rundt halsen og kvalte henne

Saken mot mannen politiet mener drepte sin kone på Nesna i fjor sommer, skal nå opp for retten.

Politiet på campingplass på Nesna

Lørdag 6. juni i fjor ble en kvinne i 50-årene funnet død på Havblikk camping. Hennes mann ble senere pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Rettspsykiatere har kommet fram til at mannen kan dømmes til fengsel, etter at mannens forsvarer ba om at den tiltalte skulle undersøkes av sakyndige.

Erik Thronæs

Statsadvokat Erik Thronæs er aktor i saken hvor en mann i 60-årene står tiltalt for drap på sin kone.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Han la hendene rundt halsen hennes og klemte til slik at hun døde av kvelning.

Statsadvokatens tiltalebeslutning
– Når det er reist tiltale med påstand om straff ligger det i sakens natur at de sakkyndige har ansett tiltalte som strafferettslig tilregnelig, sier statsadvokat Erik Thronæs til NRK.no.

Det var lørdag 6. juli i fjor sommer mannen i 60-årene ble pågrepet, etter at hans kone ble funnet død på Havblikk camping på Nesna.

Mannen ble først siktet for legemsfornærmelse etter straffelovens paragraf 228, men en måned senere ble siktelsen utvidet til forsettlig drap. Han har siden sittet varetektsfengslet.

Mener konen ble kvalt

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, men 17. mars må han møte i Rana tingrett, tiltalt for å ha kvalt sin egen kone.

– Tiltalen baserer seg på en samlet bevisvurdering av det etterforskningsmaterialet politiet har fremskaffet. Det er snakk om både tekniske og taktiske undersøkelser, avhør av vitner, åstedsundersøkelser og innhenting av biologisk materiale, sier Thronæs.

Politiet mente tidlig at dødsfallet var mistenkelig, og etter nærmere undersøkelser og obduksjon ble det slått fast at hun døde av kvelning.

Politiet på Helgeland har brukt store ressurser under etterforskningen av saken.

– Vi har gjort en betydelig innsats for å få saken best mulig opplyst. Vi har avhørt mange vitner. Både vitner som var på campingplassen og vitner som er med på å kartlegge familien og de som er involvert i saken, sa politiadvokat Andreas Christiansen til NRK da resultatet av obduksjonsrapporten ble kjent.

(artikkelen fortsetter under)

 Mann pågrepet etter mistenkelig dødsfall

Mannen i 60-årene ble først siktet for legemsfornærmelse, men siktelsen ble senere utvidet til forsettlig drap. Politiet har avhørt en rekke vitner etter at kvinnen i 50-årene ble funnet død.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Flere vitner

Rana tingrett har satt av fire dager til behandlingen av saken, og Thronæs vil føre en rekke vitner for å underbygge tiltalen.

– Det er både politivitner som har vært med på undersøkelsen av åstedet og andre undersøkelser i saken. Det er selvfølgelig også vitner som er knyttet til tiltalte og vitner som kan si noe om det som skjedde på campingplassen.

Den tiltaltes forsvarer, Per Magne Kristiansen, har tidligere begjært mannen løslatt og omtalt varetektsfengslingen som et uforholdsmessig inngrep.

– Det henger sammen med hans tilstand og personlige forhold. Aktor ville opprinnelig ha fortsatt varetekt i åtte uker, men vi fikk det kortet ned til 1. februar, fortalte han til NRK i desember i fjor.

Det har i løpet av torsdag ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Kristiansen.

Politiet om drapssaken i Nesna