Slik så det ut da soldatene inntok Lofoten anno 2011:
De allierte angrep Lofoten
I dag er det sytti år siden Lofotraidet, der 350 engelske og 52 norske soldater overmannet tyskerne i Svolvær 4. mars 1941.
Gjennom operasjon Claymore kom de allierte med et overraskende angrep på Svolvær, Stamsund og Henningsvær under andre verdens krig. Målet var å ødelegge den tysk-kontrollerte industrien.
18 bedrifter ble ødelagt og 213 tyskere og 12 NS-medlemmer ble tatt til fange i løpet av de seks timene som handlingene pågikk. Flere skip på til sammen 19.000 tonn ble senket under operasjonen, blant dem var hurtigruteskipet Mira.
I mars 1941 ble hun senket av britiske krigsskip i Lofoten. 4 mennesker omkom, og 3 av de sårede døde senere av skadene de pådro seg.
- LES OGSÅ:
PÅ LOFOTRAID: 200 soldater fra innsatsgruppen Claymore inntok Svolvær for å sikre bygg og infrastruktur mot terrorister.
Foto: John Inge Johansen / NRK
Markerer 70-årsdagen
For major Trond-Magne Hansen var det en selvfølge at deres årlige vinterøvelse ble lagt til Lofoten på akkurat dette tidspunktet.
– Vår innsatsstyrke er oppkalt etter denne operasjonen, og da er det naturlig for oss å være med på markeringen av 70-årsdagen sammen med Lofoten Krigsminnemuseum. Dessuten ønsker HV-16 å være synlig og til stede i hele vårt øvingsområde. Vi verner, vokter og virker i hele Troms og nordre Nordland. Ikke bare i indre Troms, poengterer major Hansen.
For Heimevernet er dette også en fin måte å vise seg fram på.
– Det er jo dette soldatene i innsatsstyrken trener for opptil 30 dager i året, sier Claymore-sjefen.
Skal beskytte Lofoten mot terrorister
Heimevernets oppgave er å sikre bygg og vei mot terrorister. Scenarioet i dag er en moderne utgave av Lofotraidet, der soldatene skal beskytte viktige installasjoner, som blant annet fiskeindustri, fiskemottak og kommunikasjonspunkt mot terrorister fra det fiktive landet «Havland».vil være å
– Vi kommer inn sjøveien slik engelske og norske soldater gjorde i 1941. Vi kommer også til å være synlig på landsiden i Svolvær, Stamsund og Henningsvær hvor vi blant annet vil sikre viktig infrastruktur, sier Hansen.
På fredag kveld, når det hele er over, skal hele styrken være med på et arrangement i kulturhuset i Svolvær der Lofoten Krigsminnemuseum arrangerer en markering med foredrag og film.
- LES OGSÅ:
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.