Hopp til innhold

Lover å ikke senke hurtigruta

Soldater inntok i morgentimene Svolvær, Stamsund og Henningsvær. Men denne gangen lover de at de ikke skal senke hurtigruta Trollfjord når den legger over Vestfjorden.

Trond Magne Johansen

LOVER Å IKKE SENKE HURTIGRUTA: Major Trond-Magne Hansen lover å ikke senke hurtigruta når de i dag inntar Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Den kan trygt komme til land i dag, vi har ikke noen slike våpen, og vi skal ikke beskyte den skuta når den kommer inn her, sier Major Trond-Magne Hansen, sjef for innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt 16.

Slik så det ut da soldatene inntok Lofoten anno 2011:

Video Lofotraidet

De allierte angrep Lofoten

I dag er det sytti år siden Lofotraidet, der 350 engelske og 52 norske soldater overmannet tyskerne i Svolvær 4. mars 1941.

Gjennom operasjon Claymore kom de allierte med et overraskende angrep på Svolvær, Stamsund og Henningsvær under andre verdens krig. Målet var å ødelegge den tysk-kontrollerte industrien.

18 bedrifter ble ødelagt og 213 tyskere og 12 NS-medlemmer ble tatt til fange i løpet av de seks timene som handlingene pågikk. Flere skip på til sammen 19.000 tonn ble senket under operasjonen, blant dem var hurtigruteskipet Mira.

I mars 1941 ble hun senket av britiske krigsskip i Lofoten. 4 mennesker omkom, og 3 av de sårede døde senere av skadene de pådro seg.

Markerer 70-årsdagen

For major Trond-Magne Hansen var det en selvfølge at deres årlige vinterøvelse ble lagt til Lofoten på akkurat dette tidspunktet.

– Vår innsatsstyrke er oppkalt etter denne operasjonen, og da er det naturlig for oss å være med på markeringen av 70-årsdagen sammen med Lofoten Krigsminnemuseum. Dessuten ønsker HV-16 å være synlig og til stede i hele vårt øvingsområde. Vi verner, vokter og virker i hele Troms og nordre Nordland. Ikke bare i indre Troms, poengterer major Hansen.

For Heimevernet er dette også en fin måte å vise seg fram på.

– Det er jo dette soldatene i innsatsstyrken trener for opptil 30 dager i året, sier Claymore-sjefen.

Skal beskytte Lofoten mot terrorister

Heimevernets oppgave er å sikre bygg og vei mot terrorister. Scenarioet i dag er en moderne utgave av Lofotraidet, der soldatene skal beskytte viktige installasjoner, som blant annet fiskeindustri, fiskemottak og kommunikasjonspunkt mot terrorister fra det fiktive landet «Havland».vil være å

– Vi kommer inn sjøveien slik engelske og norske soldater gjorde i 1941. Vi kommer også til å være synlig på landsiden i Svolvær, Stamsund og Henningsvær hvor vi blant annet vil sikre viktig infrastruktur, sier Hansen.

På fredag kveld, når det hele er over, skal hele styrken være med på et arrangement i kulturhuset i Svolvær der Lofoten Krigsminnemuseum arrangerer en markering med foredrag og film.