NRK Meny

Lover å ikke senke hurtigruta

Soldater inntok i morgentimene Svolvær, Stamsund og Henningsvær. Men denne gangen lover de at de ikke skal senke hurtigruta Trollfjord når den legger over Vestfjorden.

Trond Magne Johansen

LOVER Å IKKE SENKE HURTIGRUTA: Major Trond-Magne Hansen lover å ikke senke hurtigruta når de i dag inntar Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

– Den kan trygt komme til land i dag, vi har ikke noen slike våpen, og vi skal ikke beskyte den skuta når den kommer inn her, sier Major Trond-Magne Hansen, sjef for innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt 16.

Slik så det ut da soldatene inntok Lofoten anno 2011:

Video Lofotraidet

De allierte angrep Lofoten

I dag er det sytti år siden Lofotraidet, der 350 engelske og 52 norske soldater overmannet tyskerne i Svolvær 4. mars 1941.

Gjennom operasjon Claymore kom de allierte med et overraskende angrep på Svolvær, Stamsund og Henningsvær under andre verdens krig. Målet var å ødelegge den tysk-kontrollerte industrien.

18 bedrifter ble ødelagt og 213 tyskere og 12 NS-medlemmer ble tatt til fange i løpet av de seks timene som handlingene pågikk. Flere skip på til sammen 19.000 tonn ble senket under operasjonen, blant dem var hurtigruteskipet Mira.

I mars 1941 ble hun senket av britiske krigsskip i Lofoten. 4 mennesker omkom, og 3 av de sårede døde senere av skadene de pådro seg.

Markerer 70-årsdagen

For major Trond-Magne Hansen var det en selvfølge at deres årlige vinterøvelse ble lagt til Lofoten på akkurat dette tidspunktet.

– Vår innsatsstyrke er oppkalt etter denne operasjonen, og da er det naturlig for oss å være med på markeringen av 70-årsdagen sammen med Lofoten Krigsminnemuseum. Dessuten ønsker HV-16 å være synlig og til stede i hele vårt øvingsområde. Vi verner, vokter og virker i hele Troms og nordre Nordland. Ikke bare i indre Troms, poengterer major Hansen.

For Heimevernet er dette også en fin måte å vise seg fram på.

– Det er jo dette soldatene i innsatsstyrken trener for opptil 30 dager i året, sier Claymore-sjefen.

Skal beskytte Lofoten mot terrorister

Heimevernets oppgave er å sikre bygg og vei mot terrorister. Scenarioet i dag er en moderne utgave av Lofotraidet, der soldatene skal beskytte viktige installasjoner, som blant annet fiskeindustri, fiskemottak og kommunikasjonspunkt mot terrorister fra det fiktive landet «Havland».vil være å

– Vi kommer inn sjøveien slik engelske og norske soldater gjorde i 1941. Vi kommer også til å være synlig på landsiden i Svolvær, Stamsund og Henningsvær hvor vi blant annet vil sikre viktig infrastruktur, sier Hansen.

På fredag kveld, når det hele er over, skal hele styrken være med på et arrangement i kulturhuset i Svolvær der Lofoten Krigsminnemuseum arrangerer en markering med foredrag og film.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se hvordan fluefiske ser ut fra lufta. Bildene er tatt utenfor Bodø.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.