Hopp til innhold

Sank på fem minutter – nær 150 døde

– Tyskerne presset de norske passasjerene under vann for å holde seg flytende, og kuttet taljene til en livbåt full av kvinner og barn.

Det var skrekkelige scener som utspant seg denne iskalde oktoberdagen for nøyaktig 70 år siden da DS «Prinsesse Ragnhild» forliste på Landegodefjorden utenfor Bodø.

23.oktober 1940 omkom nær 150 mennesker i en av de verste skipskatastrofene i Norge under andre verdenskrig.

Fem år etter det tragiske forliset forteller en av de overlevende til NRK radio om de dramatiske minuttene som utspant seg etter den voldsomme eksplosjonen ombord – litt over en time etter at huirtigruteskipet hadde forlatt Bodø – en by som som lå i ruiner etter tyskernes bombing i april.

Skipsklokka til DS Prinsesse Ragnhild

Skipsklokka til DS Prinsesse Ragnhild.

Foto: NRK

– Klokka 11.20 smalt det, og skipet ble løftet opp. Alt ombord ble skaket sammen til en eneste stor forvirring, forteller redaktør Sigvaldsen i et radioopptak i NRK.

Tyske soldater ombord

Båten var sertifisert for 400 personer, men på denne turen var det langt flere ombord. I tillegg til over 300 tyske soldater var det nær 100 norske passasjerer, mange av dem kvinner og barn. Det var også et mannskap på omlag 50 personer i tillegg til store mengder gods som var stablet til langt opp mot mastene.

– Styrbord side midtskips ble fullstendig revet opp. Skrikene fra de mange hundre menneskene blandet seg med lyden av knust glass og annet inventar som ble slått i stykker, forteller Sigvaldsen.

Selv lå han og sov i bunnen av båten.

Panikk og redselsskrik

– Jeg ble kastet opp i taket på lugaren og fikk et kraftig slag over ryggen og hodet. Jeg kom meg ut i korridoren som var full av kruttrøyk. Vann strømmet inn i skipet, men jeg klarte å komme meg opp på mellomdekket. Her var det kaos og panikk og redselsskrik.

Der satte han i gang med å få ut en av livbåtene.

Minnestøtte etter forliset av DS Prinsesse Ragnhild

På 60-årsmarkeringen for forliset i 2000 ble en minnestøtte over de falne reist på hurtigrutekaia i Bodø.

Foto: NRK

Lik fløt i sjøen

– Da la «Prinsesse Ragnhild» seg over på siden, så skorsteinen berørte vannet. Jeg skjønte at det bare var sekunder om å gjøre før skipet sank. Jeg stupte i sjøen. Der var det fullt av lik som fløt omkring. Jeg svømte for livet for å unngå dragsuget. Jeg så mange mennesker stå igjen på øverste dekk. En livbåt full av mennesker som hang i davidene gikk også med ned til bunns. Det var et forferdelig øyeblikk. Båten sank på fem minutter, forteller han.

Vannet holdt bare fem seks grader. Nede i kalde havet, slet Sigvaldsen med å holde seg flytende.

– Det var vanskelig å svømme med klærne på. Jeg svømte 15-20 minutter og kom meg på en redningsflåte. Den hadde bare plass til fem-seks personer, mens det firedobbelte antall personer forsøkte å redde seg opp på den. Overalt kjempet folk for livet. Jeg så tyskere som presset nordmenn under vann for at de selv skulle holde seg høyest mulig oppe i sjøen. Den første livbåten som ble forsøkt låret var full av 20 kvinner og barn. Tyskerne var misfornøyd med at det gikk så sakte at de kuttet taljen slik at den gikk rundt i lufta og passasjerene gikk i sjøen. Sekunder etter fikk de livbåten over seg. 15 av dem døde, forteller han.

Etter halvannen times kamp i sjøen ble han tatt opp av en fiskeskøyte.

– Øynene var blendet av sotrøyk og hendene, tungen og halsen var hovnet opp. Redningsmannskapet trodde jeg var død og plasserte meg blant de døde.

Men han kom seg snart, og var raskt på vei tilbake til Bodø og til sykehus hvor han ble i flere månender.

Rundt 150 overlevde

Omlag 150 personer overlevde skipskatastrofen. Først nektet tyskerne å opplyse om at forliset hadde funnet sted. Men til slutt kom det en notis i avisene. Her stod det at de fleste ombord ble reddet i en norsk-tysk redningsaksjon. Dette var det eneste som ble offentliggjort.

De tyske soldatene ble gravlagt i Bodø under en storstilt seremoni, som vi ser på bildene fra festningverk.no. Kistene ble flyttet etter krigen

– Eksplosjon skyldtes mine

Redaktør Sigvalsen var aldri i tvil om hva som var årsaken til forliset.

– Utkikkeren fortalte meg at han hadde sett en mine såvidt synlig over halvflaten sekunder før eksplosjonen. Det ble utført mange heltemodige redningsdåder i minuttene etter at «Prinsesse Ragnhild» forsvant. Jeg håper de får sin den plass i historien som de fortjener.

Og det gjorde de, om enn litt sent.

Minnebauta

På 60-årsmarkeringen for forliset i 2000 ble en minnebauta over de omkomne reist på hurtigrutekaia i Bodø.

Se video fra år 2000:

Video 70 år siden forliset til Prinsesse Rognhild