NRK Meny
Normal

– Tragisk for studentene som måtte frakte fange uten tilsyn

Politiet innrømmer at de gjorde en for dårlig jobb da en serieforbryter klarte å rømme fra Mosjøen fengsel da han skulle fraktes til retten i går. – Det er tragisk for studentene, sier FrPs justispolitiske talsmann.

Mosjøen fengsel

I følge et øyenvitne ble litaueren fulgt ut av fengselet av to unge kvinnelige politistudenter. Han kom seg løs og klatret over gjerdet og forsvant. Siden har ingen sett ham.

Foto: Frank Nygård / NRK

Jan Arild Ellingsen

Frp justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg synes det er tragisk. Og aller mest tragiske er det for studentene som fikk det tunge ansvaret for å føre vedkommende til retten, og som åpenbart har m islykkes, sier Frp justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Det var tirsdag morgen at en 32 år gammel litauer rømte da han skulle fraktes fra tingretten, hvor han sto tiltalt for grovt innbrudd i en gullsmedforretning i Mosjøen.

I går fortalte NRK at to kvinnelige politistudenter var alene om fangetransporten. Litaueren kom seg løs og klatret over gjerdet og forsvant. Siden har ingen sett ham.

Studentleder: – Skal ikke skje

– I praksis skal ikke dette skje. Studenter skal ikke utføre slike jobber alene. De skal følges av en praksisveileder og ha en tjenestemann med seg, sier leder Gunn Hege Høgberg, i studentlaget i Politiets Fellesforbund.

Hun tar forbehold om at hun ikke kjenner alle detaljene i denne saken.

– Studentene er fortsatt i en læreprosess. Dette er et stort ansvar å få i fanget, sier hun til NRK.no.

Politiet beklager

Roar Tøgersen, Helgeland politidistrikt

Roar Tøgersen, som er leder for fellesoperativ enhet ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård

Politiet på Helgeland innrømmer at rutinene under fangetransporten ikke var gode nok. Politiet vil, sammen med representanter for fengselet, gå nøye igjennom og evaluere hendelsen.

– Vi vil gjøre hva vi kan for å sikre at dette ikke skal skje igjen og er i
gang med dette å gjennomgå våre rutiner. Letingen etter den rømte fangen pågår fortsatt. Saken har høy prioritet hos oss og det ønskes fortsatt tips fra publikum, sier stabssjef Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt.

Politiet har ute stopposter både i nord og sør, samtidig som de driver etterretning og sjekker tips fra publikum.

Vitner observerte en bil i vill flukt sørover på E6 tirsdag. Tøgersen ser ikke bort fra at den rømte litaueren kan ha hatt en medhjelper.

Fuglen fløyet?

– Det kan ha vært avtalt spill. Vi sjekker disse opplysningene. Dersom etterforskningen viser at han har forlatt distriktet, må vi bruke ressursene annerledes. Slik det ser ut nå vil stoppostene bli trukket inn i dag, sier Tøgersen.

– Har det vært en skrekkopplevelse for politistudentene?

– Det de føler mest på er skyld over at de ikke har strukket til. Vi har hatt en samtale med studentene og understreket at de ikke skal føle noen skyld. Det er politidistriktet som skal ta ansvaret for risikovurdering, oppfølging og skjerping av rutinene, sier Tøgersen.

Frp vil ha saken til Spørretimen

Politi i Mosjøen på jakt etter rømt litauer

Politiet i Mosjøen har siden tirsdag morgen vært på jakt etter den rømte litaueren.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen vil nå ha justisministeren til redegjøre for bruken av politistudenter til fangetransport.

– Jeg kommer til å skrive et spørsmål til spørretimen neste onsdag, hvor jeg vil spørre justisministeren om hennes vurdering av det som har skjedd. Det viktigste nå er at ikke politistudentene blir sittende igjen med svarteper i sin videre politikarriere. Det er politimesteren som må utfordres på rutinene sine, slik at man kan ta lærdom av dette. Slike ting skal ikke skje, sier han.

Så det hele

En arrestforvarer og to andreårs politistudenter skulle følge den 32 år gamle litaueren til tingretten.

– Men da han skulle føres inn i politibilen, klarte han å komme seg løs, klatret over fengselsgjerdet og la på sprang, sier øyevitne Mai Kirsti Meisfjord fra Mosjøen.

Det var ved 9-tiden i går hun så 32-åringen stikke av. Litaueren skulle i retten tiltalt for et grovt tyveri av en gullsmed i byen, som ble frastjålet verdier for flere millioner kroner.

Stabssjef Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt sier de hadde vurdert risikoen for rømming til å være svært lav. Nå beklager han:

Sjåfør Leif-Johnny Andre Hansen losset varer utenfor Mosjøen fengsel da han så litaueren klatre over gjerdet og forsvinne fra politiet.

– Jeg så to unge kvinnelige betjenter som fulgte mannen ut av fengselet. Plutselig reiv han seg løs og løp mot porten, den klatret han over i løpet av få sekunder og løp alt han hadde, sier Hansen til NRK.no.

Tidligere dømt i Norge

Litaueren som politiet fant i Sverige er tidligere dømt for tre grove tyverier i Norge.

Han er blant annet dømt for ranet i en gullsmedforretning i Nordfjordeid i 2009. Han har også ranet en bensinstasjon og stjålet en bil i Norge.

Han har sonet ett år, og var ferdigsonet for de forholdene da han ble pågrepet på nytt.