Hopp til innhold

– Han reiv seg løs og klatret over gjerdet

Sjåfør Leif-Johnny Andre Hansen losset varer utenfor Mosjøen fengsel da han så litaueren klatre over gjerdet å forsvinne fra politiet.

Mosjøen fengsel

Ifølge et øyenvitne ble litaueren fulgt ut av fengselet av to unge kvinnelige politistudenter. Han kom seg løs og klatret over gjerdet og forsvant. Siden har ingen sett ham.

Foto: Frank Nygård / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet har så langt vært svært sparsomme med opplysninger om hva som skjedde da den 32 år gamle litaueren rømte fra Mosjøen fengsel på vei til Alstahaug ringrett tirsdag morgen.

Men øyenvitne Leif-Johnny Andre Hansen fikk med seg alt. Sjåføren sto og losset varer ved Rema 1000 på Nyrud da opptrinnet startet innenfor fengselsmurene.

– Jeg så to unge kvinnelige betjenter som fulgte mannen ut av fengselet. Plutselig reiv han seg løs og løp mot porten, den klatret han over i løpet av få sekunder og løp alt han hadde, sier Hansen.

– Den ene betjenten løp etter mot porten og prøvde å hoppe etter, men det var umulig. Den andre satte seg i bilen, men nå måtte de jo vente på at porten åpnet seg og da hadde litaueren fått et forsprang, fortsetter han.

– Alt gikk så fort

Politi i Mosjøen på jakt etter rømt litauer

Politiet fortsetter onsdag søket etter den rømte litaueren.

Foto: Frank Nygård / NRK

Litaueren løp til høyre mot Rema-butikken på Nyrud og over parkeringsplassen der, forteller Hansen.

– Første tenkte jeg at jeg må ta affære, men alt gikk så fort og plutselig var han forbi. Jeg kunne kanskje lagt på sprang jeg også, men det var nok politi som kunne ta seg av dette her, sier Hansen som ikke så at litaueren var påført håndjern eller sikret på annen måte.

Kilder bekrefter

NRK har tidligere snakket med kilder i politiet som langt på vei bekrefter Hansens historie.

Den 32 år gamle litaueren ble ført ut av fengselsbygningen av politistudentene og en fengselsbetjent, og mot politibilen som ventet innenfor murene. Da klarte mannen å rive seg løs, sier kildene.

Jobber med tips

Video Rømt raner

Tirsdag kveld lette politiet intensivt etter den rømte mannen.

Politiadvokat Jonas Nerdal vil hverken bekrefte eller avkrefte om historien stemmer, men forteller at jakten på den rømte mannen fortsetter utover dagen.

– Vi jobber ut fra flere mulige scenarier, men det er ikke noe veldig konkret akkurat nå, sier han.

I natt har store styrker jaktet etter mannen. I dag jobber politiet videre med tips de har fått av publikum.

– Utenlandsk bil registrert

Ifølge Helgeland Arbeiderblad går flere tips ut på at det er observert en utenlandskregistrert bil i stor fart sørover langs E6 nærmere 09.30 tirsdag.

Dette var før politiet hadde fått etablert sperringer og før nabodistrikt og svensk politi var varslet.

– Vi har fått slike tips, og vi har fått tips som går i motsatt retning. Nå vil vi fortsette søket, og vi vil også intensivere etterforskingen. Svensk politi ble varslet i går, og litaueren er også etterlyst internasjonalt, sier politiadvokat Jonas Nerdal til avisa.

Tiltalt for gullsmedtyveri

Video Video av gullsmedranet

Se video av gullsmedtyveriet her.

Tyveriet mannen er tiltalt for fant sted i november i fjor hos Gullsmed Rørvik i Mosjøen sentrum. Ifølge tiltalen fra politiet på Helgeland fikk raneren med seg verdier for 2,3 millioner kroner.

Innbruddstyvene brukte bilen som rambukk og rygget inn i inngangspartiet rundt halv fire på natten.

En dag senere ble bilen funnet i Vilhelmina i Sverige, og det var DNA-bevis herfra som ledet politiet til litaueren.

Dette ga politiet en fullverdig DNA-profil, som i sin tur ble sendt ut til politiet i alle Schengen-land. Dansk politi hadde en profil som passet.

Mannen har sittet fengslet siden mars og har tidligere tilstått ugjerningen overfor politiet.

Tidligere dømt i Norge

Litaueren som politiet fant i Sverige er tidligere dømt for tre grove tyverier i Norge.

Han er blant annet dømt for ranet i en gullsmedforretning i Nordfjordeid i 2009. Han har også ranet en bensinstasjon og stjålet en bil i Norge.

Han har sonet ett år, og var ferdigsonet for de forholdene da han ble pågrepet på nytt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.