Har utenlandske turister på loftet i sommer

I hele sommer strømmer folk fra hele verden til Signe Edlands bondegård i Gjesdal. Neste uke skal hun gjøre klart rommet til en professor fra Taiwan.

Her er det husrom å få

For tiden bor et ektepar fra California på Signe Edlands loft. Turistene reiser rundt i Rogaland på dagtid, mens Edland klargjør rom til nye gjester som er på vei.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg har alltid likt å ha folk rundt meg og det er spennende å treffe folk fra ulike kanter av verden, sier Signe Edland fra Ålgård.

Da sønnen hennes overtok bondegården på Lyngen i Gjesdal, bygget hun og ektemann Skjalg Edland om et gammelt hus fra 1939. Loftet hadde de ikke bruk for selv, og dette ble innredet til tre rom for utleie, pluss bad og kjøkken.

Nesten ingen reagerer på fjøslukta....

Signe Edland

Da hun slet med å få leid ut rommene, oppsøkte hun nettstedet Airbnb og kort tid etterpå ble hun nedringt. Nesten 6000 norske boliger leies ut på nettstedet, en dobling siden samme tid i fjor.

– Jeg får forespørsler fra hele verden, og folk er velkomne dersom jeg har ledig rom, forteller hun.

HØR RADIOINNSLAG: Signe Edland forteller om prosessen med å leie ut loftet.

Turistene roser freden på landet

Etter endt besøk må alle gjester gi en anmeldelse fra tiden på Signes bondegård. Og hun er svært glad for alle de fine tilbakemeldingene hun får på profilsiden sin.

– Mange setter stor pris på freden det er her, for mange av gjestene kommer fra Asia og storbyer i USA. Det er nesten ingen som reagerer på fjøslukta, sier hun og ler.

Rom 1

ROM 1: Bonderomantisk stil på utleierommene på gården.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Litt skremmende å få fremmede folk til gårds?

– Jeg har i grunnen aldri vært redd for det nå som jeg er i gang, men jeg var kanskje litt skeptisk i forkant. Det viser seg at det er fine folk som kommer, som har lyst å besøke Preikestolen, Kjerag og Jærstrendene, sier hun.

Både gamle og unge kommer på besøk, med barn og uten, men de aller fleste er mellom 25 og 35 år. Og i russetiden kommer russ fra andre kanter av landet for å feste på Landstreffet i Kongeparken.

HØR RADIOINNSLAG:

Omtaler det som et eventyr

USA, Kina, Australia, Nederland, Tyskaland og Thailand. Det er bare litt av den lange lista Signe Edland har foran seg.

– Fra Brasil hadde jeg nettopp besøk av ni stykker. Det var så kjekt, så vakre folk, sier hun.

Rom 2

ROM 2: Håndklær og nytt sengetøy er på plass til nye gjester som er venta de kommende dagene.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Alle vil se "the fjords", og jeg hjelper dem gjerne med å forklare dem veien inn til Ryfylke, eller å gi dem tips om gode turområder i nærheten, legger hun til.

Selv må hun holde seg hjemme hele sommeren, for å ta vare på turistene, men sutrer ikke av den grunn.

– Det er travelt, men like fullt et eventyr. Og jeg vil fortsette med dette så lenge helsa holder, avslutter hun.