NRK Meny
Normal

Sjekker om stjålne bilskilt kan ha sammenheng med rømningen

Litaueren som rømte fra Mosjøen fengsel, er fortsatt på frifot. Politiet undersøker nå om bilskilt stjålet i Mosjøen i dagene før rømmingen kan gi spor i jakten.

Politiet jakter på rømt litauer
Foto: Frank Nygård

Det var tirsdag morgen den 32 år gamle litaueren rømte fra Mosjøen fengsel på vei til Alstahaug tingrett. Mannen sto tiltalt for grovt tyveri av Gullsmed Rørvik, hvor han i samarbeid med flere andre fikk med seg verdier for 2,3 millioner.

Politiadvokat i Helgeland politidistrikt, Andreas Christiansen, sier at letingen så langt er resultatløs.

– Det er fremdeles ingen som er pågrepet i forbindelse med rømmingen, og han er fremdeles på frifot.

Kan ha rømt utenlands

Politiet jobber nå ut ifra teorien at den rømte fangen kan ha rømt utenlands.

– Vi jobber ut ifra flere arbeidsteorier, og det er naturlig å tenke at han kan ha flyktet utenlands. Men vi kan ikke utelukke at han fortsatt befinner seg i Norge, sier Christiansen.

Politiet i utlandet er også kontaktet for å bistå i saken.

Det er helt naturlig for oss å kontakte politiet i nabolandene våre tidlig i denne fasen, sier politiadvokaten.

Stjålne bilskilt

Dager før fangen rømte fra fengselet, ble bilskilt stjålet i Mosjøen. Politiet kan ikke utelukke at det kan være en sammenheng.

– Det stemmer at noen bilskilt har blitt stjålet i forkant av rømmingen. Det er naturligvis noe vi ser på for å se om dette kan settes i sammenheng, sier han.

Christiansen sier at fangen ikke hadde brev- og besøksforbud i tiden han satt i Mosjøen fengsel.

– Han satt i varetekt uten restriksjoner i den forstand at han ikke satt på noen isolasjon. Han hadde heller ikke brev- og besøksforbud.

Utelandsregisstrerte biler

Vitner har fortalt om mange utenlandsregistrerte biler med stor fart i Mosjøen-området den siste tiden. Anders Christiansen sier politiet tar alle tips alvorlig.

– Nå er vi inne i en fase der vi etterforsker denne saken. Vi har hatt mange vitneavhør, og vi vil etterprøve opplysningene som fremkommer av disse avhørene for å finne ut hvilke biler som har vært ut og inn av Mosjøen i forkant og etterkant av rømningen. Vi er interessert i biler som er registrert i utlandet, sier han.

Politiet ber fortsatt om tips i saken.

– Vi er fremdeles interessert i at publikum tipser oss dersom de har noen informasjon, avslutter Christiansen.