NRK Meny
Normal

Lillian Olsen får erstatning

Stod fram og viste alvoret i operasjonsskandalene ved Nordlandssykehuset i Bodø. Må likevel vente enda et år på erstatningen.

Stein og Lillian Olsen

STOD FRAM I MEDIA: Stein og Lillian Olsen fortalte om skandaleoperasjonene ved Nordlandssykehuset i juni i år, et år etter den skjedde.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Det er en enorm lettelse å bli trodd, sier Lillian Olsen (61) til Avisa Nordland.

Olsen fikk fjernet en rekke organer etter en kreftoperasjon i juni 2009. Senere viste det seg at hun ikke hadde kreft. I juni i år stod hun fram i media og fortalte om alle komplikasjonene hun har opplevd etter operasjonen.

Les: Fjernet organer fra friske pasienter

Flere avvik fra standard prosedyre

Operasjonen av Lillian Olsen og flere andre pasienter ble gjort mot retningslinjene til Helse Nord. Både klinikksjefen og sykeshusdirektøren gikk av etter at saken ble kjent.

Det er ikke klart hvor stor erstatning Olsen vil få fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

– Pengene betyr lite, det viktigste for meg er bli trodd sier hun til avisen.

«Det foreligger flere avvik fra standard prosedyre for slike inngrep som mangler overbevisende begrunnelser og som ikke er redgjort for i journal eller annen dokumentasjon», står det i avgjørelsen til NPE.

Kan ta et år før erstatning klar

Selv om Olsen har fått medhold i sin sak, så kan det ta lang tid før erstatninga kommer.

– For øyeblikket er saksbehandlingstiden i snitt et år fra et medholdsvedtak er fattet. Erstatningen vurderes individuelt, og den skal dekke økonomiske tap for tapt arbeidsfortjeneste, sier kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i NPE.

I tillegg kan det utbetales mènerstatning som skal kompensere for redusert livskvalitet og livsutfoldelse.

I tillegg til Olsens sak, er det seks andre klager på den de to legene som opererte henne. To, inkludert Olsen, har fått medhold. Den andre har fått vite erstatningsbeløpet. To har fått avslag, mens NPE fortsatt vurderer tre saker.

Les mer: Fire pasientskadesaker på lege

Video Får pasientskade-erstatning

Årets nordlending

Den tidligere operasjonssykepleieren Lillian Olsen har vært sykehuspasient i halvannet år etter operasjonen. I forrige uke ble hun utskrevet til rehabilitering i regi av Bodø kommune.

På grunn av beslutningen Lillian Olsen tok i sommer, om å fortelle sin historie til Avisa Nordland og VG, ble hun nominert til årets nordlending av Avisa Nordland og NRK Nordland.

Les mer: Skal hjem til jul