Leter etter forsvunnet seilbåt i et område større enn Spania

Søket etter den savnede pågår i et enormt havområde fra fastlandet til Svalbard. Nå vurderer Hovedredningssentralen plan B.

Laster kart, vennligst vent...

Søkeområdet er nå utvidet til å omfatte området rundt Svalbard. Hovedredningssentralen opplyser at søkeområdet er 1.000 kilometer langt, fra Finnmarkskysten til nord av Svalbard og 500 kilometer bredt. Området avmerket på kartet er estimert ut ifra Hovedredningssentralens opplysninger.

Den savnede seilbåten var ventet å ankomme Svalbard i slutten av august, men er fortsatt sporløst forsvunnet. Ingen har sett hverken båten eller seileren fra Bodø siden 27. august.

– Vi fortsetter å lete, men vi må ha en plan B etter denne dagen, og det planlegger vi på nå. Hva det konkret innebærer må vi komme tilbake til, opplyser redningslederen.

Kystvakta, flere redningsskøyter og et Orion-fly fra Forsvaret har vært involvert i søket. I tillegg har flere andre landressurser vært involvert. Hovedredningssentralen har blant annet undersøkt flere tips om observasjoner av lignende seilbåter, uten hell.

I går søkte et Orion-fly strekningen fra Finnmarkskysten til Svalbard, og i dag fortsetter de søket fra Bjørnøya og nordover til vestkysten av Svalbard, før det skal fly sørover via Hinlopenstretet på Svalbard.

Enorme havområder

Hovedredningssentralen forteller at når Orionflyet kommer tilbake fra søket i dag, har det søkt i et område som er rundt 1000 kilometer langt og 500 kilometer bredt.

Det tilsvarer 500.000 kvadratkilometer. Et område større enn hele Spania.

– Det er et stort havstykke fra fastlandet til nord av Svalbard, påpeker Nikolaisen.

I tilegg søkes det i mulige nødhavner langs hele Finnmarkskysten. Det har vært vestavind i hele perioden søket har pågått, så skulle det være problemer med seil eller motor forventer Hovedredningssentralen at båten har driftet østover.

Leteaksjon etter seilbåten Argo

Dette er den savnede seilbåten «Argo» med en Bodømann om bord. De ble sist observert av et annet fartøy natt til 27. august.

Foto: Privat