Seilbåt med Bodø-mann ombord savnet mellom Tromsø og Svalbard

– Vi har hatt kontakt med de pårørende, og de er bekymra, sier politiet i Salten.

HRS seilbåt

– Området vi søker i er omtrent 556 nautiske mil, altså en lengde som kan sammenlignes med Bodø - Oslo, forteller Frode Iversen ved HRS. Dette gjør også at værforholdene i området kan være svært varierende

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS NN) fikk melding om den savnede seilbåten lørdag ettermiddag. Båten skal ha forlatt Tromsø fredag 25. august, og det var forventet at den skulle være fremme i Longyearbyen på Svalbard 30. eller 31. august.

Ifølge redningsleder i HRS, Frode Iversen, skal mannen sist blitt observert av et annet fartøy natt til 27. august.

– Meldingen vi fikk da tydet på at han hadde noe autopilotproblemer, men at han ikke trengte hjelp på det tidspunktet, sier Iversen.

Kjæresten var med til Tromsø

Politiet i Salten har i hele dag bistått Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS).

– Vi bistår HRS så godt vi kan, og forsøker å finne mest mulig informasjon som de trenger. Kjæresten var med på deler av seilturen, som starta i Vesterålen. Hun gikk av båten i Lofoten og returnerte til Bodø. Alt skal ha vært i orden da hun forlot, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.

Hadde med mobil

Ifølge politiet skal mannen ha hatt med seg mobil. Det er uvisst om han hadde radiosamband ombord

Familien er bekymra. Det er mye hav å søke i. Men vi håper det beste, sier Bo Nilsson.

Politiet i Tromsø har også bistått i dag, blant annet med å søke etter båten i havna i Tromsø, uten å finne den.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge har satt i gang flere tiltak i søket etter båten. Bodø radio har kontaktet fartøyer i det aktuelle området for å få dem til å melde inn observasjoner og holde utkikk. Sysselmannens fartøy Polarsyssel er på forskingstokt på vestkysten av Svalbard, og er informert om situasjonen. Også havner på fastlandet blir kontrollert.

Vil utvide søket med Forsvarets Orion-fly

Kysten langs Svalbard og mulige nødhavner på Bjørnøya er sjekket ut med fly. KV Harstad har også gått gjennom det aktuelle området fra Bjørnøya mot Tromsø.

– Vi planlegger å utvide søket med Forsvarets Orion-fly fra i morgen dersom det blir nødvendig. Så langt har vi ingen funn, sier Frode Iversen.

Den siste observasjonen som er gjort, var 98 km nordvest av Tromsø 27. august, ifølge HRS. Det er nå ti dager siden båten forlot Tromsø.

Kart over Svalbard

SAVNET: Det var her i Longyarbyen seilbåten fra Bodø skulle ha vært framme nå.