Leide gigantfly for å rette feil på oljefelt

Da en viktig transformator gikk heden på Skarvfeltet utenfor Sandnessjøen, leide oljeselskapet like godt et av verdens største fly for å få en reservedel på 45 tonn flydd til Norge fra New York.

Søndag formiddag landet transportflyet Antonov 124 på Værnes.

Dette kjempeflyet landet søndag på Værnes med en reservedel til en oljeinstallasjon utenfor Sandnessjøen.

Markedsdirektør i BP Norge Olav Fjellså

Olav Fjellså i BP Norge.

Foto: BP Norge

Søndag landet et av verdens største fly på Værnes. Antonov An-124 er blant verdens aller største transportfly, og hadde med seg en viktig komponent til Skarvfeltet i Norskehavet, utenfor Sandnessjøen.

Nå er delen snart på vei videre nordover, skriver Helgelendingen.

– For tiden ligger gassproduksjonen ved Skarv på kun 60 prosent som følge av feilen, sier Olav Fjellså til NRK, som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i BP.

Han forteller at en transformator er ødelagt, og at de derfor fikk i stand en hasteflyvning fra USA til Værnes for å få byttet denne så raskt som mulig.

– Tid er penger. Det er tidskritisk å få ordnet dette, og med båt tar transporten for lang tid. Da ble løsningen fly.

Frakter del på 45 tonn

Transportflyet kan frakte inntil 150 tonn, og er mye brukt til industriformål og til å frakte nødhjelp. Flyet er 68 meter langt og har et vingespenn på 73 meter.

Transformatoren veier cirka 45 tonn, er 2,5 meter bred og tre meter høy. Den skal fraktes med trailer til Sandnessjøen, og så videre med båt, sier Fjellså.

Han forteller at det vil ta rundt to uker å ta ut den gamle transformatoren og installere den nye. Firmaet Helgeland V&M har fått oppdraget med å bytte ut delen.

– Dette er en stor og tung del på mange tonn, og man er avhengig av godt vær for å frakte den til havs, sier Fjellså.

Reiser videre mandag

Det enorme flyet skal etter planen videre i ettermiddag. Også i 2010, 2007 og i 2005 landet flyet på Værnes. I 2005 fraktet det nødhjelp fra Trøndelag til Kashmir i Pakistan etter et jordskjelv.

Hvor det skal videre er uvisst, men ifølge nettstedet ENVASPOTTER er mulige destinasjoner Afrika eller Frankrike.

Spottere på Værnes

Mange møtte tidlig opp på Værnes for å sikre seg god utsikt til kjempeflyet.

Foto: Tor Aage Hansen/NRK