Hopp til innhold

Langt igjen til NORO-vaksine

Noro-virus slår ut tusenvis av nordmenn og tar livet av barn i fattige land. – Men dette må vi bare leve med fordi det ikke finnes vaksine mot diaresykdommen, sier eksperter.

syk

FLERE TUSEN SYKE: Hvert år blir tusenvis av nordmenn smittet av Noro-viruset, og får sterke magesmerter, oppkast og diaré.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hvert år blir tusenvis av nordmenn smittet av Noro-viruset, og får sterke magesmerter, oppkast og diaré. Verst er det på sykehjem og sykehus, der folk kan dø av viruset.

Likevel sliter legemiddelindustrien med å finne vaksine.

Hurtigruten har hatt over 100 passasjerer med Norovirus så langt i år, og kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum skulle gjerne kunne gitt en sprøyte.

– Det er selvsagt ikke hyggelig at mageviruset til stadighet kobles til Hurtigruten. Jeg tror alle som har hatt magesjau ville satt pris på at det kom en vaksine, sier han til NRK.no.

500 syke på «Vision of the seas»

Trine Arntsen

I FULL MUNDUR: Fagkoordinator Trine Arntsen viser hvordan man må kle seg for å behandle Noro-pasienter.

Foto: Malvin Eriksen

I går kom cruiseskipet «Vision of the Seas» til Oslo. Rundt 500 personer er blitt syke på ulike turer de siste to ukene, mange har måtte ligge isolert på lugarene for å hindre smitte.

Noro-viruset er mest kjent fra cruiseskip, likevel er utbryddene vanligst på helseinstitusjoner. Fagkoordinator Trine Arntsen ved Valentinlyst helse og velferdssenter i Trondheim tenker med skrekk tilbake på utbruddet for to år siden. Da ble de aller fleste av de 70 beboerne smittet av Noro-viruset. Også de ansatte lå nede for telling.

– De hadde feber og magesmerter, man føler man er i ferd med å dø. Men det er verst en dag. Neste dag går det mye bedre og man kan ta til seg drikke.

Desinfisering, forbud mot besøk av pårørende, skitne senger, spy og avføring var hverdagen. Dessuten svake eldre som knapt klarte å ta i seg væske. Fortvilelsen var stor, sier Arntsen, og ble ikke lettere når det ble færre på jobb fordi ansatte var syke.

– Da fikk vi runde to tenkte vi «blir vi noen gang kvitt dette»?

Det gjorde de, men hun sier de fortsatt har utbrudd i mindre skala.

Svært smittsomt

For det kan være vanskelig å bli kvitt viruset fordi det smitter så lett, sier Svein Arne Nordbø, overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiolog ved Sankt Olavs Hospital i Trondheim.

– Det smitter først og fremst via avføring og vann og mat som er forurenset. Men også kontaktsmitte. Er du i nærheten av personer eller sekret som inneholder virus, kan du bli syk, sier han.

- På rene overflater er det lett å vaske reint, men dersom noen eksempelvis har kastet opp på et teppegulv på et skip, så er det verre å bli kvitt viruset.

1000 smittet i fjor

Vision of the seas

500 SYKE: I går kom cruiseskipet «Vision of the Seas» til Oslo. Rundt 500 personer er blitt syke på ulike turer de siste to ukene, mange har måtte ligge isolert på lugarene for å hindre smitte.

Foto: DANIEL JOUBERT / REUTERS

I fjor var over 1000 personer smittet i helseinstitusjoner, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Men mørketallene er store, fordi noro-virus ikke er meldepliktig. I Norge og andre I-land er noroviruset sjelden dødelig. I fattige land, der folk ikke har tilgang på rent vann, mens kloakk og søppel flyter i gata, er norovirus langt farligere.

– Små barn er spesielt utsatt, de kan i verste fall dø, sier virolog Nordbø.

Hvor er vaksinen?

Både viruseksperten og helsearbeideren etterlyser vaksine mot det fryktede mageviruset.

- Den som kommer opp med vaksinen har lagt et gullegg, fordi det er et stort marked både blant reisende og i helsevesenet, sier Nordbø ved Sankt Olavs hospital i Trondheim.

Men så langt kan ikke verdens største legemiddelfirma, Pfizer hjelpe.

– Dette har ikke høy prioritet i forhold til andre vaksineprosjekter. Problemet er av noro-viruset finnes i svært mange ulike varianter, slik at det er vanskelig å lage en vaksine som fanger opp alle variantene. Dette vil nok ikke komme på mange år, sier vaksineekspert Steffen Ristun i Pfizer.

I dag foregår det en del forskning på området, men i Pfizer er ikke dette høyt prioritert. Heller ikke selskapet GlaxoSmithKline kan tilby noen vaksine.

- Det er også vanskelig å vite hvor store doser folk trenger, man vil jo helst unngå å ta vaksinen hver eneste måned. Etter at folk har blitt syke er de heller ikke immune mot viruset, og kan få tilbakefall. Så langt er mye uklart, og mye forskning gjenstår, mener Ristun.

Dette kan du gjøre

Uten vaksinen er det bare rådene fra Hurtigruten som gjelder. Kommunikasjonsjef Norum anbefaler folk å vaske hendene grundig. Selskapet har også isolert folk som er syke på lugaren og vasker fellesarealene nøye.

- Sammenligner vi antallet passasjerer vi har med antallet sykdomsutbrudd, så vil jeg si vi har kontroll over situasjonen, mener Norum.