Hopp til innhold

Langt færre sjekker hvem som har snoket

Antall nordmenn som vil vite hvem som har søkt opp sin egen skatteinformasjon har sunket med 40 prosent på ett år. – Mange ble nok skuffet over manglende interesse i fjor, tror Skatteetaten.

Sjekker skattelistene

Grytidlig fredag morgen ble skattelisten tradisjon tro gjort tilgjengelig. De som vil søke på andre etterlyser seg spor, men slett ikke alle er interessert i å finne ut hvem som snoker i egen økonomi.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Dermed er det ikke bare antall søk i skattelistene totalt som går markant ned etter at Skatteetaten i fjor innførte en egen «felle» for nysgjerrige snokere.

Den nye ordningen, som ble innført i 2014 på bestilling fra politikerne, gjør at det ikke lenger er mulig å foreta anonyme søk på andre.

Medierådgiver Ernst Larsen i Skatteetaten

Ernst Larsen i Skatteetaten tror mange nordmenn ble skuffet da de søkte i fjor.

Foto: Baard Brinchmann Loevvig, Skatteetaten

Det betyr at du selv kan sjekke hvem som sjekker skatten din, men slett ikke alle benytter seg av dén muligheten.

De ferskeste tallene fra Skatteetaten viser nemlig at kun 63.000 nordmenn har undersøkt hvem som er nysgjerrig på dem. Det er 40 prosent færre enn på samme tid i fjor.

– Da var det 103.000 som hadde sjekket seg selv. Vi ser at interessen for dette tilbudet har dalt betydelig, sier medierådgiver Ernst Larsen i Skatteetaten til NRK.

Tror mange ble skuffet

Han tror forklaringen på utviklingen er at mange fikk seg en «nedtur» i fjor.

– Det var nok en del av oss som prøvde i fjor og ble skuffet over at ingen hadde søkt på dem. Det er jo naturlig ettersom antall søk totalt gikk ned. Da er kanskje ikke interessen like stor i år.

– Tror du folk er klar over denne muligheten?

– Ja, det har vært mye oppmerksomhet rundt dette i media, så jeg tror de aller fleste har fått med seg det.

Larsen er klar på at tjenesten der du kan se hvem som snoker på din egen økonomi er et viktig element i åpenhetskulturen.

– Åpenhet rundt skattelistene er et uttrykk for det norske samfunnets gjennomsiktighet. Det å kunne se hvem som sjekker deg er en forsterkning av det, påpeker han.

– Vil neppe stige

Tallene, som er hentet ut fredag kveld, viser også at antall søk totalt går drastisk ned. Totalt har Skatteetaten registrert 279.743 søk, og 94.157 unike innlogginger. Det tilsvarer en nedgang på henholdsvis 25 og 40 prosent.

Heller ikke det overrasker Skatteetaten.

– Det viser jo at regjeringens ordning har fungert som man tenkte, nemlig at folk blir mindre nysgjerrige, sier Ernst Larsen.

Medierådgiveren tror heller ikke tallene vil stige veldig de neste dagene.

– Erfaringsmessig er det størst interesse for skattelistene de aller første dagene.