Laksen er blitt for dyr

Nå kan 32 måneder med eksportvekst være over.

Skotsk laks.

PÅ TUR NED: Prisen på laks går ned etter å ha vært rekordhøy den siste tiden.

Foto: Colourbox.no

Etter 32 måneder på rad med eksportrekorder for norsk laks, kan rekordrekken nå være i ferd med å bli brutt.

For hittil i år er det solgt mindre laks enn til samme tid i fjor. Det forklares blant annet med at europeiske laksekjøpere mener fisken er blitt for dyr.

Norske oppdrettere, som Inge Berg i Vesterålen, har kunnet bygge sine moderne fabrikker i takt med laksepriser som hele tiden har økt. Men nå vokser tvilen om at festen nærmer seg slutten.

Både eksportert volum og pris var i forrige uke lavere enn tilsvarende uke i fjor, og eksporten til nå i år er lavere..

– Dersom laksen hadde blitt oppfattet som for dyr i markedet hadde vi nok fått en skarpere korreksjon enn det vi ser nå, sier Kolbjørn Giskeødegård, som er lakseanalytiker i Nordea Markets.

Vender laksen ryggen

Giskeødegård ser at forbrukere i EU synes prisen er for høy.

– Laksen i Europa har steget ganske kraftig i pris og det er absolutt konsumentgrupper som snur ryggen til laksen fordi den blir for dyr, sier Giskeødegård.

Og Egil Sundheim, som er direktør for Markedsinformasjon i Eksportivalget for fisk, sier det hele handler om at oppdretterne ikke får produsere så mye de kan for å dekke en voksende etterspørsel.

– Vi ser at med de rammevilkårene norsk laksenæring har med at det er begrenset hvor stor produksjonen kan være, gitt av myndighetene. Da er det ikke rom for at produksjonen vil øke betraktelig. Og når også prisene har flatet ut så blir det en stagnasjon i eksportveksten, og det er det vi ser nå.

Fortsatt overskudd

– Vi vil få prissvingninger som vil vare over tid, sier Sundheim.

Oppdretterne kan altså fortsatt forvente overskudd selv med lavre priser og oppdretter Bent Eriksen i Vågan i Lofoten og Bent Eriksen tror på normalisering.

– Jeg tror ikke det kommer noen kollaps. Jeg tror prisen kommer opp igjen når markedet får roet seg ned, sier Eriksen.