Lakseselger: – Det som skjer nå er helt rått

Lavere oljepris er godt nytt for mange langs kysten. Fredag ettermiddag steg lakseprisen med ti prosent på en allerede høy pris.

Fiskedisk i Moskva

GODE PRISER: Lavere oljepriser er godt nytt for mange langs kysten. Lakseoppdretterne opplever svært gode laksepriser om dagen.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Torsdag i forrige uke vedtok OPEC å ikke redusere oljeproduksjonen i verden.

Den norske kronen faller i verdi, og prisene i Europa for norsk laks gir en økning på opp mot ti prosent for kystnæringen.

– Det tar av der ute, sier daglig leder Ole Kristian Kjellbakk i salgsselskapet Polar Quality i Bodø.

– Kjempesvingning

Mens oljeprisene raser, har Kjellbakk all grunn til å smile. Han er inne i sin mest hektiske periode akkurat nå, når det gjelder eksport av laks.

– Det ser ut som at resten av Norge går konkurs, mens lakseprisene stiger. Den norske kronen faller i verdi, og prisene i Europa for norsk laks gir en økning på opp mot ti prosent. Det er en heftig oppgang, sier Kjellbakk.

– Så heftig som lakseprisen har steget akkurat nå, ser jeg ikke for meg ville skjedd hvis det ikke hadde vært for valutasvekkelsen i norske kroner. Det er helt rått det som skjer i markedet nå, sier en fornøyd Kjellbakk.

Det er likevel ikke uvanlig at lakseprisene stiger fram mot jul. Historisk sett har det alltid vært sterke priser fram mot julesalget.

– Laksen er en stor del av det kostholdet som forbindes med julekos og hygge, men at oljeprisen er blitt svekket, gjør at vi får en kjempesvingning på valutaen.

Laks

ØKNING: Den norske kroner faller i verdi, men kystnæringen har grunn til å smile. Lakseprisen har steget med ti prosent på en allerede høy pris.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Øker med ti prosent

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror på et sterkt sjømatmarked også framover, og at det vil gjelde all fisk.

– Når dollaren styrker seg med ti prosent mot norske kroner, betyr det at norske produsenter enten får ti prosent høyere pris ut i markedet i lokal valuta, eller så er det de som importerer som får ti prosent billigere norsk fisk. Det betyr at det at det blir mer attraktivt å kjøpe norsk fisk og e en vinn-vinn situasjon for norske eksportører og utenlandske importører.

– Dette gjelder over hele fjøla - kvitfisk, sild, makrell og laks, sier Giskeødegård.

Han forteller at lakseprisene har stedet med ti til 15 kroner på en og en halv måned.

– Prisene fortsetter å stige på markedet. Lakseprisene midt på 40-tallet lå på samme nivå som i dag, og det gir oppdretterne veldig gode fortjenester og marginer.

laks

HEFTIG: – Så heftig som lakseprisen har steget akkurat nå, ser jeg ikke for meg ville skjedd hvis det ikke hadde vært for valutasvekkelsen i norske kroner.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Sjømatanalytikeren mener 2015 vil bli et enda bedre år for kystnæringen.

– Gjennomsnittsprisen i 2015 vil være høyere enn de 40 kronene som det ser ut til at vi vil ende på i år. Det er fordi at vi i år har hatt en stor produksjonsvekst.

Lakse-selger Kjellbakk er fornøyd med årets salg, men ser fram mot 2015.

– 2015 kommer til å bli det beste året noensinne.

– Bedre enn forventet

I august i år innførte Russland et importforbud for frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fisk fra Norge.

Giskeødegård i Nordea Markets mener sjømatnæringen ikke har grunn til å klage over at de har mistet Russland som marked.

– Så langt har det gått mye bedre enn forventet. Vi så en markant lavere pris fram til utgangen av oktober, siden da har prisene igjen skutt fart. for øyeblikket går det store volum ut, på tross av den situasjonen som fortsatt er med Russland.

Lav kronekurs er bra for oppdretterne. Førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Bodø, Erlend Bullevåg, mener de har all grunn til å juble.

–– Oppdretterne får en god fortjeneste av at den norske kronen faller. Når den norske kronen er svak, er det bra for bedrifter som vil kunne sikre sysselsettingen, fordi de får en veldig god prisutvikling på en attraktiv vare.