Hopp til innhold

Lager 3D-modell av Saltstraumen med droner

Droner, mini-ubåter, dykkere og flere kameraer skal vise livet rundt Saltstraumen i NRKs nye minutt for minutt prosjekt.

Filmer Saltstraumen med drone

NRK betas fotojournalist, Marius Arnesen, forbereder interaktiv nettpakke med hjelp av bilder fra droner. Se video fra dagens innspilling over Saltstraumen.

I mai skal NRK sende sakte-sending fra verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen. Hele tolv timer direktesendt TV fra området kommer på skjermen lørdag 7. mai.

Se sendingen f o m kl 12.00 lørdag 7. mai: Saltstraumen minutt for minutt

Sakte-TV er i utgangspunktet et sært konsept, men responsen fra publikum har tidligere vært svært positiv.

– Alle disse minutt for minutt-prosjektene høres rare ut i utgangspunktet, men så blir det stort sett suksesser som folk liker, forteller NRK betas fotojournalist, Marius Arnesen.

Fotojournalisten mener Saltstraumen vil være et bra tema for sakte-TV. Tidevannstrømmen skal følges fra start til slutt gjennom sendingen.

– Vi skal følge syklusen på vei inn og ut. I tillegg skal sendingen krydres av gjester som kan forklare det som skjer i strømmen, livet i strømmen og noen gjester skal fortelle historie fra steinalder og vikingtid, forteller NRK journalist, Gisle Forland.

NRK satser med det på en god blanding av direkte-sending fra opplevelse av Saltstraumen, i tillegg til kulturelle innslag, historieformidling og vitenskap.

Lager 3D modell til internett

Hele ni forskjellige kameraposisjoner på land vil gjenspeile Saltstraumens endringer minutt for minutt gjennom den tolv timer lange sendingen.

– Vi skal ha flere kamera spredt rundt på hver side av strømmen, vi skal ha mobile kameraer som skal være på båter, og ett kamera skal henge på skrå over strømmen og gi et fantastisk panoramabilde med utsikt i alle retninger, forteller NRK journalist Helge Lyngmoe.

Seivåg på Straumøya ved Saltstraumen, Landegode i bakgrunnen.

Saltstraumen skal i ilden i NRKs nye minutt for minutt. Her ser du Seivåg på Straumøya ved Saltstraumen med Landegode i bakgrunnen.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

Allerede har NRK beta laget klart en 3D modell fra Saltstraumens undervannsliv, og i dag samlet han inn det som skal inngå i en interaktiv nettpakke på nett med dronebilder.

– Folk skal kunne være på nett og se gjennom dronene våre. Vi skal lage en 3D-modell av området rundt Saltstraumen, i tillegg til kulebilder, slik som Google Street View har, forteller Arnesen.

En nykommer blant kamerarobotene er NRKs nye undervannsbåt. Bildene den gir fra seg vil være unike direktebilder.

– Undervanns-kameraet er blant annet i denne ubåten, som skal være med i de rolige partiene for å skildre livet under vann, forteller fotojournalisten.

– Kan bli en unik sending

Som alltid vil det ikke være mulig å kontrollere været på denne lørdagen, men om det blir en fin lørdag er journalistene sikre på at sendingen vil bli unik.

– Spiller forholdene på lag vil vi få ferske bilder av livet under vann, da vi har snakket med erfarne dykkere som kanskje kan bidra, forteller Lyngmoe.

Saltstraumen

Her er en steinbit i Saltstraumen.

Foto: Fredrik Ihrsen

Over vannet kan pent vær og god sikt by på utsikt til Børvasstindene. Seer-opplevelsen vil bli svært god om været spiller på lag konkluderer NRK-journalistene.

– Vi skal ha endel aktiviteter ute. Og som nevnt håper vi å være over og under vann, i tillegg kan vi forvente at det kommer mye folk, så det blir spennende å se, sier Forland.