I flere hundre år bestod nesten all varetransport i Norge av jektetrafikken langs kysten. Jektetrafikken la allerede fra tidlig middelalder grunnlaget for næringsvirksomhet i hele Nord-Norge, og ga Bergen det nødvendige grunnlaget som handelsstasjon og Hansaby. Det var jektene som fraktet et uoverskuelig antall millioner tonn tørrfisk fra Nord-Norge, og tok med varer fra hele verden tilbake igjen.
– Vi skylder disse menneskene mye for det de bidro med, og et museum vil være et viktig bidrag til at disse pionerene og hverdagsheltene ikke blir glemt, skriver Ali Horori.
Foto: PrivatJektefarten startet i middelalderen og varte i nesten 500 år. Tørrfisken ble omsatt i Bergen, og viktige varer som ikke lot seg produsere hjemme ble bragt nordover igjen. Etter hvert kom også europeisk luksusvarer og kulturimpulser som beriket landsdelen og økte levestandarden.
Tørrfiskhandelen troner fremdeles øverst som den desidert største og mest betydningsfulle økonomiske virksomheten Norge noen gang har bedrevet, og siden tidlig middelalder har tørrfisken gitt Nord-Norge betydelige inntekter.
I samtlige århundrer mellom vikingetiden og oljeæraen var tørrfiskeksporten bortimot enerådende. Grovt regnet. Så omfangsrik, så langvarig og så viktig har tørrfisknæringen vært for Norge.
Jektene seilte flere turer i året med tørrfisk og andre varer til Nidaros og Bergen. Som ledd i en internasjonal handelskjede er jektefarten omtalt som selve grunnlaget for Bergens eksistens og livsnerven i Nord-Norge.
Det er også viktig å løfte frem det som en gang var en av de viktigste handelsaktivitetene i Salten og Lofoten og betydningen dette har hatt for utviklingen av landsdelen. Det har vært handel med nordnorske varer og tørrfisk i mer enn 1000 år.
Mange triste menneskeskjebner hører også med til historien. En rekke familier betalte en høy pris for den velstanden jektfarten bidro med i landsdelen. Altfor mange familiemedlemmer kom aldri tilbake fra den reisen de la ut på.
Vi skylder disse menneskene mye for det de bidro med, og et museum vil være et viktig bidrag til at disse pionerene og hverdagsheltene ikke blir glemt.
Jektene var i århundrer de viktigste fraktskutene som gikk langs kysten og «Anna Karoline» er en typisk representant for jektene som holdt oppe handelen internt i Nord-Norge og mellom Nord-Norge og Bergen.
Den historiske jekta «Anna Karoline» ble kjøpt av Nordland fylkesmuseum i 1956. Den er den siste av i sitt slag av Nordlandsjektene og er den eneste bevarte jekta som har sin opprinnelse knyttet til Nordlandshandelen og jektefarten langs kysten. «Anna Karoline» er en maritim nasjonalskatt som er i sterkt forfall, og tiden er overmoden for å berge denne kulturhistoriske perlen.
Bodø som fylkeshovedstad og vertsby for «Anna Karoline», sammen med Nordlandsmuseet og Nordland fylkeskommune, har et spesielt ansvar for å ivareta forvaltningen av en viktig del av norsk kulturarv på vegne av Nord-Norge, Norge og verden som helhet.
Ikke minst er det av stor betydning å gjøre historien tilgjengelig for våre samtidige, våre etterkommere – samt være en opplevelse for tilreisende, som et viktig tilskudd for turistnæringen.
Etter mange tiår er tiden nå inne for å ta vare på den kulturhistoriske skatten «Anna Karoline» representerer.
Bystyret i Bodø har allerede bestemt at et museumsbygg knyttet til «Anna Karoline» skal reises i Bodøsjøen i Bodø, kanskje der det mest naturlig hører hjemme i den historien «Anna Karoline» representerer.
Dette nasjonale kulturbygget vil fortelle om norsk jektefart, dens betydning for verdiskaping, internasjonale forbindelser og kystkulturen.
I bystyremøtet i Bodø den 12. februar 2015 stilte samtlige bystyrerepresentanter seg positivt til å medvirke til realiseringen av «Anna Karoline» - og Norsk jektfartsmuseum i Bodøsjøen. Et samlet Bodø bystyre påtok seg ansvaret for å gi «Anna Karoline» tak over hodet. En kommunal medvirkning forutsatte imidlertid at det ble oppnådd et økonomisk spleiselag sammen med Nordland Fylkeskommune og staten. Jeg er svært fornøyd med at Nordland fylkeskommune og staten har fulgt opp dette vedtaket.
Grunnsteinsnedleggelsen av Norsk jektefartsmuseum er en viktig milepæl i arbeidet med å forhindre at en viktig nasjonal kulturskatt går tapt og forsvinner for alltid. Historien om jektefarten har gitt oss tilhørighet og identitet og er viktig for oss som enkeltmennesker, som by og som nasjon.
I dag slår Norges mest attraktive by Bodø nok en gang et slag for historien og identiteten til Nord-Norge.
Bodø kan nok oppleves som en liten by i den store verden. Men for oss er Bodø vår by. Bodø er uten tvil idyllisk og er et symbol på inspirasjon, innovasjon, velferd og utvikling, noe som lover godt for vår felles fremtid. Og i dag også i enda større grad et symbol på en by som tar sin historie og kulturarv på alvor.
Ali Horori
Bystyrerepresentant, Bodø AP