Hopp til innhold

Kyrne berget livet i fjøsbrann - kan likevel bli nødslaktet

Et helt lokalsamfunn har stilt opp for Steigenparet som natt til torsdag mistet om lag halvparten av de 160 kyrne sine i fjøsbrann. Men dyrene som overlevde er i dårligere forfatning enn først antatt.

Inge Lynum og Elisabeth Dahl

De har hatt en tung dag, Inge Lynum og Elisabeth Dahl, men er rørt over støtten fra lokalsamfunnet.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

160 storfe var inne i fjøset som brant ned til grunnen på Engeløya i Steigen natt til torsdag. Takket være at robotfjøset var åpen for melkedyrene, klarte om lag halvparten av dem å komme seg ut på egen hånd.

Fortsatt har ikke paret Inge Lynum og Elisabeth Dahl noen nøyaktig oversikt over hvor mange dyr de har mistet, men alle dyrene som overlevde har fått husly og blitt tatt hånd om på andre gårder i Steigen. Paret er rørt over den støtten alle har vist.

– Folk har vært fantastisk til å stille opp. De har tatt imot noen kyr her og noen der, og de har stilt opp i hele kommunen, sier Elisabeth Dahl.

Å oppleve denne støtten fra hele lokalsamfunnet føles veldig godt for paret midt oppe i den tragiske situasjonen.

– Det er veldig godt å se når man er i en sånn situasjon som vi er i nå, sier Lynum.

Paret er sterkt preget av det som skjedde, men har konsentrert seg om å ta vare på, og finne husly til de dyrene som overlevde.

Solbjørg og Pernille Celine Bakken

Solbjørg Bakken og datteren Pernille Celine Bakken var to av mange som stilte opp for paret.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

To av dem som bidro med å ta vare på dyrene som overlevde var Solbjørg Bakken og datteren Pernille Celine Bakken.

– Det er godt å kunne hjelpe, selv om det ikke er så mye vi kan gjøre. Men jeg merker at de setter pris på det, sier Pernille Celine Bakken.

Dårlige tilstand enn først antatt

Men dyrene som overlevde viser nå tegn til å ha senskader etter brannen.

– Dyrene så helt ok ut i natt, de hadde ingen åpne sår eller åpenbare skader. Men i løpet av dagen i dag har vi begynt å få tilbakemeldinger som tyder på at de likevel har sår og skader på slimhinnevev, sier veterinær Maylene Johansen.

Veterinær Maylene Johansen

– Dyrene som overlevde viser nå tegn til senskader, sier veterinær Maylene Johansen

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Veterinæren vil bruke de neste dagene på å kartlegge skadene.

– Akkurat nå har vi null oversikt over skadeomfanget. I verste fall kan det bli snakk om nødslakt for å hindre ytterligere lidelse, sier Johansen

For gårdbrukerparet Inge Lynum og Elisabeth Dahl er framtiden uviss, og de sier de bare må ta ett skritt om gangen. Men de har et ønske å bygge fjøset opp igjen.

– Det er jo dette vi driver med, så vi må nesten det. Vi har bare ikke helt tatt inn over oss hva som har skjedd ennå. Det er bare helt uvirkelig, sier Dahl.

Brannen etterforskes nå av politiet.

Fjøsbrann i Steigen 160 storfe døde
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK