Hopp til innhold

Kulturtopp får 1,6 millioner i sluttpakke: – Fryktelig mye penger for å bli kvitt en direktør

Etter kun få måneder i jobben, er Mette Kaaby ferdig som kunstnerisk direktør for kulturhovedstadsprosjektet til Bodø. – Millionsløseri, mener kommentator.

Mette Kaabye blir kunstnerisk direktør for Bodø 2024

Mette Kaaby går av som kunstnerisk direktør for Bodø som Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Foto: Nordland fylkeskommune

I 2024 skal Bodø være Europeisk kulturhovedstad. Planlegginga av prestisjeprosjektet til rundt 300 millioner kroner er i full gang.

Men etter kun fem måneder i jobben, går kunstnerisk direktør Mette Kaaby av.

Det er klart etter at Kaaby og arbeidsgiveren i dag er blitt enige om en sluttavtale.

I pressemeldingen, som ble sendt ut fredag ettermiddag, heter det:

«Partene er uenige om kunstnerisk strategi og gjennomføring av mandatet, og har derfor blitt enige om at samarbeidet avsluttes».

I avtalen går det fram at Kaaby har krav på lønn og feriepenger frem til 04.04.2021. Arbeidsgiver skal også utbetale et sluttvederlag tilsvarende 15 måneders lønn, som utgjør kr 1 374 999.

I tillegg får Kaaby dekket advokatutgifter oppad til 200 000 kroner. Kaaby får også dekket flytteutgifter inntil kr 35 000.

Til sammen er sluttavtalen på rundt 1,6 millioner kroner.

Svært fornøyd med avtalen

– Vi har kommet fram til en avtale som jeg er svært fornøyd med, sier Mette Kaaby til NRK.

Som kunstnerisk direktør har Kaaby hatt en lønn som det første året utgjorde 1.172.000 kroner, ifølge Avisa Nordland.

Andre Wallann-Larsen er ansatt som direktør for kulturhovedstadprosjektet Bodø2024. Her sammen med styreleder Hill-Marta Solberg.

Hill-Marta Solberg er styreleder og André Wallan Larsen er direktør i Bodø2024, som har ansvaret for Bodø som Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Foto: Susanne Forsland / Nordland fylkeskommune

– Fra nå kan jeg ikke si noe mer om Bodø2024, sier Kaaby.

Sluttavtalen inngås mens Kaaby fortsatt er inne i sin prøvetid.

Direktør for Bodø2024 André Wallan Larsen skriver i en SMS til NRK at utover pressemeldingen, har de ingen kommentar til saken.

Kaaby kom til Bodø fra stillingen som prosjektleder for etableringen av Grinimuseet i Bærum. Hun flytter nå tilbake til Østlandet.

– Det har vært hyggelig å bli kjent med Bodø. Nå skal jeg pakke, flytte og så skal jeg hjem til familien min.

– Millionsløseri

Kommentator i Avisa Nordland Stein Sneve mener at sluttavtalen er uttrykk for en ukultur.

– Min første reaksjon er at 1,6 millioner kroner er fryktelig mye penger for å bli kvitt en direktør man ansatte for litt over fem måneder siden. Dette forteller meg at det er gjort en altfor dårlig jobb i rekrutteringsprosessen når man så raskt må kvitte seg med den kunstneriske lederen.

Sneve viser til at dette er den andre sluttpakken i millionklassen på kort tid innen Kultur-Bodø. Sommeren 2020 sluttet tidligere direktør og programansvarlig Rolf Cato Raade i Stormen konserthus. Med seg på veien fikk han en sluttpakke på 1,5 millioner kroner.

– Det virker som at løsninga i Bodø kommune er å bruke skattebetalernes penger og betale seg ut av enhver konflikt som oppstår internt. Det er etter min mening uttrykk for en ukultur, sier Sneve.

Bodø som Europeisk kulturhovedstad har vært omstridt i Bodø fra begynnelsen, sier Sneve. Mange har anklaget politikere og kultureliten for å bruke 300 millioner kroner på det de kaller en fest for fiffen.

– Når man nå bruker 1,6 millioner kroner til for å kvitte seg med en leder, bygger det opp under imaget om at dette er et nytt millionsløseri. Dette er det Bodø 2024 og Eurpoeisk kulturhovedstad trengte minst av alt akkurat nå.

Da NRK sist uke skrev om uenigheter i ledelsen, sa kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes at prestisjeprosjektet ikke kunne ha fått en dårligere start.

– Dette er en veldig, veldig dårlig start. Dette vitner om en organisasjon som har brukt mye tid og krefter på nettopp dette, sa Moxnes.

– Mindre til kunstnerne

Hans Ole Rian er forbundsleder i Norges største kunstnerorganisasjon Creo.

Han sier at høye lønninger og fallskjermer i næringslivet også har nådd toppene i kulturlivet. Sluttavtaler i millionklassen er ikke uvanlig i store og tidskritiske prosjekter, som Bodø 2024 er et eksempel på, mener Rian.

Han mener likevel at slike summer går utover utøverne.

– Nå blir det mindre penger til kunstnerne som skal bidra inn i prosjektet. 1,6 millioner kroner er mye penger i kulturlivet, ser Rian.