Hopp til innhold

Kraftig vind skaper problemer for trafikken

På Vedal i Brønnøy var det i formiddag så sterk vind, at en personbil med campingvogn blåste av veien. I både fly- og fergetrafikken er det forsinkelser.

Det var storm, styrke 27 i Botnfjorden, ved Sandnessjøen i dag

MYE VÆR: Storm i Botnfjorden ved Sandnessjøen i dag, skriver fotografen om dette værbildet som NRK fikk tilsendt tirsdag formiddag.

Foto: Gunnar Eivind Nilsen

Det er mye vær i Nordland i dag. Torghatten Trafikkselskap skriver på sine nettsider at det ikke blir noen anløp av Vågsodden inntil videre grunnet sterk vind.

Avgangen fra Horn klokken 12.05 og fra Anddalsvåg klokken 12.30 ble innstilt på grunn av den sterke vinden, og det meldes om forsinkelser på fergestrekningen.

Også flytrafikken har blitt berørt. Widerøes WF0711 fra Bodø kom seg ikke ned i Sandnessjøen klokken 09.45 i morges, og gikk videre til Brønnøysund via Mosjøen, melder Brønnøysunds Avis.

– Vi sliter med å komme oss ned på Sandnessjøen, og har kansellert rute 707 og 712 i ettermiddag. Reisende blir busset mellom Mosjøen og Sandnessjøen, sier Kim Vannvik hos Widerøe til NRK.

Blåste av veien

En uheldig bilist ble på Vedal i Brønnøy bokstavelig talt blåst av veien i formiddag, forteller operasjonsleder Vegard Helgesen Riseth i Helgeland politidistrikt.

Personbilen dro på en campingvogn, og både bil og vogn ble tatt av vinden.

– Vi fikk melding om dette klokken 11 i formiddag. Bilen snurret rundt, mens campingvogna havnet på siden, sier Riseth.

Hendelsen skjedde under kjøring langs fylkesveien, ved avkjøringen til crossbanen.

Ifølge operasjonslederen var det ingen som ble skadet i hendelsen, og veien ble raskt ryddet av bilberger.

– Venter stormfulle vindkast

Det er ikke bare på Brønnøy det er mye vær i dag. På Tosenfjellet på Helgeland var det hvitt på bakken, og meteorologen har sendt ut OBS-varsel.

– Vi venter stormfulle vindkast i Nordland i ettermiddag, og har derfor sendt ut et OBS-varsel, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Både nordlendinger og trøndere går en vindfull uke i vente. Vinden blåser i østlig retning – fra land, og ikke mot land. Dette været er sjeldent vått, men kan likevel bli ubehagelig. Grunnen er at vinden blir forsterket når den presses ut gjennom trange daler og fjorder.

– Det blir mye vind i Nordland, særlig i sør. Tirsdag ventes sterk sørøstlig vind og vindkast utsatte steder i Nordland. Fra Ofoten og sørover er det sørvestlig stiv kuling utsatte steder. Utover dagen vil det øke til liten storm med vindkast på 25 til 30 meter per sekund. Det tilsvarer storm på Beauforts skala, sier Berger.

Verst på fjellet

Bilister som kjørte over Tosenfjellet mellom indre og ytre Helgeland i dag, fikk bruk for gode vinterdekk. Og det er nettopp på fjellovergangene vinden vil merkes best.

– Ja, utsatte steder som deler daler, i fjorder og på fjellet.

Onsdag fortsetter det å blåse i sørøstlig vindretning.

– Da kan vi vente oss perioder liten storm, stort sett fra Ofoten og sørover, sier Berger.

Først når helgen nærmer seg kan det bli en endring i værtypen, ifølge meteorologene.

Snø over Tosenfjellet på Helgeland

VINTER: På Tosenfjellet på Helgeland var det i morges hvitt på bakken.

Foto: Bjørnar Solvoll
Laster Twitter-innhold
Tweet fra @meteorologene
Foto: @meteorologene