Hopp til innhold

Martin (20) i brev til Støre: – Plutselig var min ungdomstid forbi

Martin Andersen var russ da pandemien kom til Norge. Nå mener han at restriksjonene igjen rammer de unge hardest.

Martin Andersen

Martin Andersen fra Bodø ønsker å løfte utfordringene til de unge i samfunnet som han mener er blitt hardest rammet av pandemien.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

– Den klumpen man får i magen når alt man har sett fram til bare forsvinner, er ekstremt vond.

Det skriver Martin Andersen (20) i et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre på sin egen Facebook-side.

Brevet er en reaksjon på de nye koronarestriksjonene som kom på tirsdag.

– Jeg skriver om mine erfaringer og hva jeg har gått glipp av. Det er mange som har sagt at de kjenner seg igjen.

Martin Andersen
– Jeg som 20 år og ungdom i Norge, er bekymret nå.
Martin Andersen
– Jeg er redd for hva dette vil gjøre for dem som kanskje ikke har så mange muligheter eller venner.

For det er de unge som blir rammet hardest av tiltakene, mener Martin Andersen.

– Snart er jeg 21 år og plutselig er jeg ferdig studert og i full jobb. Plutselig var min ungdomstid forbi, uten at jeg fikk tatt like stor del i den som jeg hadde ønsket, skriver Andersen i brevet til Statsministeren.

Fredag formiddag svarer Støre på brevet til Martin.

Han sier at brevet gjorde sterkt inntrykk på ham, og at myndighetene gjør alt de kan for å skjerme de unge mot tiltakene som beklageligvis måtte bli innført.

– Jeg vet at dette er en fattig trøst når du opplever at ungdomstiden blir en helt annen enn den skulle vært. (..) Vi er smertelig klar over at vi er deg – og alle andre unge som tar vaksinen og følger strenge smittevernregler – en stor takk skyldig. Sammen skal vi stå han av.

Les hele svaret til statsministeren her:

Bekymret for andre unge

Andersen jobber som assistent ved Tverrlandet barne- og ungdomsskole i Bodø. Det året pandemien kom til Norge, var han russ.

Men det var ikke bare russetiden som ble spolert. Breddeidretten for voksne ble hold stengt i 15 måneder. For Martin var det fotball.

Nå må han igjen avlyse alle planene.

Julebord med fotball-laget, trening, konsert, fest med venner som kommer hjem fra studier og militæret.

Martin Andersen

TAPT UNGDOMSTID: Martin Andersen mener mange har mistet ungdomstiden sin, og er kritisk til at ikke de unge lyttes mer til.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

– Sitter inne i hyblene sine

Andersen understreker at de har hatt langt mindre smittepress i Bodø de siste årene enn mange andre steder i landet. Det er de som har det langt verre, mener han.

– Nå sitter unge inne i hyblene sine i Oslo med høye strømpriser, og må studere hjemme og holde seg der på fritiden også.

Det snakkes for lite om psykisk helse blant de unge. Og for mye om å verne de eldre, ifølge Andersen. Selv om han har stor forståelse for det.

– Men det er de unge som må gi slipp på studietid. Hvordan skal vi kompensere dette? Det er ikke bare å komme seg opp på hesten igjen og dra ut i samfunnet, og glemme alt den dagen det skal åpne igjen.

Martin Andersen

BE OM HJELP: Martin Andersen håper at folk kan ta ekstra vare på hverandre i jula. – Be om hjelp hvis du føler deg ensom. Si ifra og ring en venn, råder han.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

– De unge er skjermet

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier at de deler bekymringen for de unges liv og helse, men at han mener at tiltakene ikke skal påvirke dem i stor grad.

– Vi er bekymret for at unges liv fortsatt påvirkes av en pandemi som har vart i snart 2 år. Derfor er de unge i stor grad skjermet fra tiltakene som ble annonsert av regjeringen i går.

Det er heller ikke innført påbud om digital undervisning for studenter, og for skoleelever er det ikke innført trafikklysmodell nasjonalt, påpeker Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad
Foto: Håkon Mosvold Larsen

Har dere gjort nok for å skåne de unge, i de tiltakene som nå er innført?

– Unge rammes på samme måte som voksne av rådet om å begrense sosiale kontakter, og må bruke munnbind ved trengsel i det offentlige rom dersom de er over 12 år. Dette vil imidlertid skåne mange unge fra å bli smittet.

– Sykdomsbyrden blant barn og unge kan dessverre fortsatt bli ganske høy i ukene framover.

Har ikke vært der for de unge

Ann Karin Swang leder Landsgruppen av helsesykepleiere. Hun er klar på at pandemien har vært en stor belastning for de unge.

Nå frykter hun igjen for de mest sårbare i samfunnet etter de nye restriksjonene.

– Det er mange som kommer til å bli rammet av dette her.

Noe av grunnen til at så mange har slitt, er at helsesykepleiere som blant annet skal jobbe med barn og unges psykiske utfordringer i kommunen, er blitt satt til å gjøre andre ting i to år.

Martin Andersen

FØLGER RESTRIKSJONER: Martin Andersen er klar på at man skal følge restriksjonene og er selv fullvaksinert.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

Nå er hun livredd for at helsesykepleierne igjen skal bli tatt ut av helsestasjon- og skolehelsetjenesten for å jobbe med smittevern og vaksinering.

– Vi har sett at spesialisthelsetjenesten har gått helt i kne når vi kom tilbake igjen, fordi da har mange blitt så syke i mellomtiden, og legger til:

– De er vant til at vi er der og setter i gang forebyggende og helsefremmende tiltak i en tidligere fase, slik at barn og unge ikke trenger å bli så syke før de får hjelp. Vi er en lovpålagt tjeneste, som barn og unge har krav på.

Men de unge har mistet sitt tilbud under pandemien.

To hele årskull er blitt hardt rammet som en konsekvens av at helsesykepleiere ikke har fått fulgt opp de unge, mener Swang.

Portrettbilde av Ann Karin Swang, leder for landsgruppa av helsesykepleiere.

Ann Karin Swang er bekymret for hvordan det skal gå med barn og unge i jula.

Foto: Landsgruppen av helsesykepleiere NSF

Frykter for julen

– Når mor og far ikke har det bra, og er usikker på fremtiden, så skaper det masse usikkerhet blant de unge også, mener Ann Karin Swang.

Vi går inn i en jul med masse usikkerhet igjen. Mange frykter for fremtiden, økonomien og jobbene sine.

Sist jul så man at alkoholforbruket økte.

– Vi så mer vold og overgrep. Vi så at det var mange som ikke hadde det bra hjemme. Når det er jul er ikke skolene åpne, så hvem er det som ser de sårbare da?

Hei! ✌

Hva sitter du igjen med etter å ha lest denne saken? Gjerne send meg en e-post og fortell :)

Eller send meg et tips om en sak du tror kan treffe de unge!