Hopp til innhold

Knut har en bønn til dem som tar lett på smittetiltakene: – Jeg har et liv jeg gjerne vil leve

Å være kreftsyk under en pandemi er tøft. Knut Langeland håper hans historie kan bidra til at flere gjør sitt for å få smitten under kontroll.

Knut Langeland

I et åpenhjertig Facebook-innlegg deler Knut sin fortelling om det å være kreftsyk under koronapandemien.

Foto: Sigrid Synnøve Øberg / NRK

I fjor fikk han livet snudd på hodet da han fikk diagnosen blodkreft i beinmargen og lymfesystemet. Prøver fra beinmargen viste at 99 prosent av cellene var kreftceller.

I nesten ett år har han levd i isolasjon. Kroppen har vært så nedbrutt at den ikke tåler smitte av noe slag.

Å være kreftpasient under en pandemi er alt annet enn enkelt. I innlegget ber han innstendig folk om å ikke ta for lett på smittetiltakene.

– Jeg er pappa, sønn, bror og kompis. Jeg har et liv som jeg gjerne vil leve og ta godt vare på for min del og for mines del, skriver han i innlegget.

  • Les hele innlegget nederst i saken.

Velger å være optimist

Til NRK forteller Langeland, som er tilsatt som seniorrådgiver ved Helse Nord, at han har fått mye respons på teksten som han la ut på mandag.

– Det har vært overveldende. Mange har kommet med lykkeønskninger og noen har sagt at de har dratt rett på apoteket for å kjøpe munnbind.

Han begynte på cellegift i januar. Da koronaen brøt ut for fullt i mars, hadde han allerede innarbeidet rutiner for å begrense sosial kontakt.

– Det er klart jeg savner å gå ut og spise middag. Jeg savner å ha venner på besøk. Som alle andre.

Knut Langeland går tur så og si hver dag.

Knut liker å være aktiv, men sykdom har gjort at han har måttet isolere seg det siste året.

Foto: Sigrid Synnøve Øberg / NRK

Han er for dårlig til å få vanlig influensavaksine. Det å holde motet oppe kan være krevende. Men Langeland velger å være optimist:

– Det er et paradoks at når du blir alvorlig syk så får du reflektert ganske mye. Det høres rart ut, men jeg har aldri hatt det bedre enn jeg har det nå.

– Fordi man legger til side alt av småsutring og i stedet begynner å elske en helt vanlig tirsdag med sydvest og regn og litt sur kaffe. De vanlige tingene blir helt topp. Så man får et helt annet perspektiv.

95 innlagt på sykehus i Norge

Hittil i pandemien er det meldt om 423 smittetilfeller i Nordland. I Rana i går ble det registrert ti nye smittetilfeller, ni med kjent smittekilde.

Knut Langeland og kollegaene i Helse Nord i møte ute i Maskinisten.

Knut Langeland og kollegaene i Helse Nord ute i Maskinisten i Bodø.

Foto: Sigrid Synnøve Øberg / NRK

Mens i Bodø er det to nye tilfeller siste døgn. 35 er nå i isolasjon i fylkeshovedstaden, mens om lag 160 er i karantene.

Totalt er 95 koronapasienter innlagt ved norske sykehus. 12 får respiratorbehandling. Myndighetene frykter at intensivkapasiteten på sykehusene blir sprengt dersom smittespredningen fortsetter.

Knut Langeland håper folk nå gjør sitt for å overholde smittereglene.

– Hvis koronaen skulle finne fram til meg vet jeg ikke hvordan det skal gå, skriver Langeland i Facebook-innlegget sitt.

– Ved å gi det et ansikt, håper jeg å bidra til at folk holder motivasjonen oppe og holder ut.

Du kan lese hele Facebook-innlegget under: