Hopp til innhold

Knivskarpt kompani i Rana

De kaller seg Sturekompaniet og holder gamle tradisjoner i hevd.

Sturekompaniet

Arbeidshender som holder gamle tradisjoner i hevd.

Foto: Frank Nygård / NRK

Først var de to, men siden er de blitt flere. Tradisjon, og sosialt samvært er viktige for medlemmene i knivklubben Sturekompaniet.

– Dette skal bli en kniv med sølvholker. Det tror jeg kan bli bra, bare jeg finner ut hvilken vei jeg skal plassere emnet som skal bli til skaft, sier Robert Bjugn.

Han er en knivmakerne i av Sturekompaniet som møtes hver onsdag I LHLs lokaler i Mo i Rana. En tradisjon som begynte på siden slutten av 1980-tallet.

Sture Bjørnbakk

Sture Bjørnbakk er åpen for mnye medlemmer, men da må de kunne klare seg selv.

Foto: Frank Nygård / NRK

Den sosiale faktor

– Ryktene gikk jo om at vi hadde startet med en knivklubb, og da kom det noen karer som hadde lyst til å være med, og lage kniver og drikke litt kaffe. Den sosiale faktor er viktig, sier Sture Bjørnbakk.

Sturekompaniet

Sturekompaniet holder gamle tradisjoner i hevd.

Foto: Frank Nygård / NRK

Knivbladene finnes flere varianter og kjøpes inn fra forskjellige produsenter. Og når blad er valgt, står knivskjeftet for tur, noe som betyr pussing, pussing, ja, timer med pussing. Men hva gjør vel det når resultatet blir slik som dette

Finhetsgraden viktig

– Emnet må være helt tørt, og da er det bare å pusse og pusse. Nå er jeg kommet opp i et papir på 3600, men jeg skal opp til 12000 i papir. Her er det finhetsgraden som gjelder, sier Åge Henriksen.

Åge Henriksen

Åge Henriksen trekker fram finhetsgraden på sandpapiret.

Foto: Frank Nygård / NRK

Sturekompaniet inviterer gjerne flere med. Men de har et krav til nye medlemmer.

– At de har laget en del kniver, slik at vi slipper å være lærere. Nye medlemmene må stort sett klare seg selv, sier Sture Bjørnbakk.

.