Hopp til innhold

Klinikksjefen går av etter skandale

Klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen på Nordlandssykehuset må gå av fordi han visste at to av hans kirurger utførte kompliserte operasjoner de ikke hadde tillatelse til å gjøre

Hans Thorbjørn Kvig Rydningen,klinikksjef Nordlandssykehuset

Hans Thorbjørn Kvig Rydningen har i dag gått av som klinikksjef ved Nordlandssykehuset. Han var sjefen til de to kirurgene som har operert flere pasienter mot retningslinjene til Helse Nord.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset

Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset.

Foto: Dan Henrik Klausen

Klinikksjef Kvig Rydningen sier at han som fagsjef ikke hadde
kjennskap til de enkelte operasjonene og heller ikke til
omfanget.

– Men jeg hadde ansvaret og visste at noe foregikk. Jeg burde ha
gjort noe tidligere, sier han til P4.

Operasjonene skulle vært utført på et større sykehus og flere av pasientene ved sykehuset fikk fjernet friske organer fordi kirurgene mente de var kreftsyke.I ettertid viste det seg at de ikke hadde kreft. Sykehusdirektør Eivind Solheim sier de nå tar grep for å bedre tilliten til sykehuset.

– Vi har hatt et høyst beklagelig avvik. Jeg er dypt ulykkelig for dette, men vi sanmtidig si at dette ikke karakteriserer hele Nordlandssykehuset på noe slags vis, sier han til NRK.no.

Sykehuset er under granskning av Helsetilsynet fordi de har utført 16 operasjoner som skulle vært foretatt på et større sykehus.

– Styret får diskutere min stilling

Krisemøte ved Nordlandssykehuset, f.v. Jan Norum, Randi Angelsen og Eivind Solheim

Krisemøte ved Nordlandssykehuset, f.v. Helse Nord-sjef Lars Vorland, informasjonssjef Randi Angelsen og direktør Eivind Solheim.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Så denne skandalen får ikke konsekvenser for deg som øverste leder for Nordlandssykehuset?

– Dette blir en sak å diskutere for styret. På et gitt tidspunkt vil jeg nok få en tilbakemelding på om jeg er riktig mann for de oppgavene som ligger foran oss, sier Solheim.

Får operasjonsnekt

De to kirurgene som var innvolvert, får nå kun administrative oppgaver, og vil ikke være i kontakt med pasienter opplyser sykehuset.

– Rent menneskelig må vi forstå at dette er en betydelig belastning både på hele miljøet og på enkeltpersoner spesielt. Står man i det operative feltet, må man ha den nødvendige ro, sier Solheim.

Opererte friske pasienter

Nordlandssykehuset granskes av Helsetilsynet etter 16 operasjoner som er gjort mot retningslinjene til Helse Nord.

Flere av pasientene fikk fjernet organer fordi legene mente de var kreftsyke. I ettertid viste det seg at de ikke hadde kreft.

– I denne saken vil vi gjøre alt vi kan for å ivareta pasientene. Derfor tilbyr vi den enkelte pasient en full gjennomgang av sitt sykdomsforløp, skriver Solheim i ei pressemelding.

Lillian Olsen

Legene fjernet flere vitale organer fra Lillian Olsen. Etterpå viste det seg at hun ikke hadde kreft.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Minst fem friske pasienter operert

Nordlandssykehuset Bodø tar i dag kontakt med alle de 13 pasientene som er operert utenfor retningslinjene for funksjonsfordeling i Helse Nord.

– Vi vil også tilby gjennomgang ved annet sykehus, slik at pasientene kan sikres en «second opinion» hos annen spesialist dersom pasienten ønsker dette.

Sykehuset sier de ikke lenger gjennomfører slike operasjoner av kreft i bukspyttkjertelen.

Pasientombudet i Nordland har fått melding om fem pasienter som har vært operert for kreft, der det i ettertid har vist seg at pasientene ikke var syke.

Kirurgen skal ikke møte pasienter

Nordlandssykehuset - leger

Kirurgene Johannes Diermann og Rastislav Kunda er nå omplassert. Bildet er fra Nordlandssykehusets nettside.

Foto: Faksimile: Nordlandssykehuset

Kirurgen, som fortsatt er ansatt ved Nordlandssykehuset, har fått endret tjeneste og har ikke lenger pasientkontakt. Den utenlandske legen skal drive med administrative oppgaver i påvente av helsetilsynets konklusjoner.

Helse Nord har i hele formiddag vært i krisemøter etter avsløringene.

– Vi håper at Helsetilsynet gir denne saken høyeste prioritet og kommer med en snarlig konklusjon. En konklusjon fra Helsetilsynet vil være viktig for en løsning i saken, sier Solheim.