- Tre nye skandaleoperasjoner

Pasientombudet er sjokkert over at Nordlandssykehuset ikke har stanset operasjonene tidligere. Har fått melding om fem kreftoperasjoner på friske pasienter.

 Inger Marie Sommerset

SJOKKERT: Pasientombud i Nordland, Inger Marie Sommerset.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

På Tverrlandet i Bodø sitter Randi Waade. 39-åringen fikk beskjed at hun hadde kreft for snart to år siden. Både hun og ektemannen trodde ikke helt budskapet, men stolte på den utenlandske legen ved Nordlandssykehuset i Bodø. Han mente operasjonen var helt nødvendig.

– Totalt overkjørt

– Det var kreft i buspyttkjertelen, og det måtte opereres hurtigst mulig fortalte legen, sier ektemannen Stein Gunnar Waade.

– Jeg fikk inntrykket av at legen hadde bestemt seg på forhånd, at han nesten var besatt av tanken på at han skulle operere.

Han sier de traff noen svenske eldre leger som også var på sykehuset.

– De mente kona mi umulig kunne være kreftsyk. Det konfronterte jeg kirurgen med, men han avfeide det med å si at disse legene bare var lærlinger, og at de ikke visste hva jeg snakket om.

– Tre prosent sjanse for å overleve

Randi og Stein Gunnar Waade

Randi og Stein Gunnar Waade før operasjonen.

I februar 2009 ble hun operert. På forhånd hadde hun fått beskjed om at det var tre prosent sannsynlighet at hun overlevde kreften

– Vi gikk fem på. Både kona og jeg trodde og håpet at kanskje kunne en operasjon redde livet hennes. Så vi hadde gjort alt klart for at hun kunne dø.

Selve inngrepet gikk greit, deler av bukspyttkjertelen og milten ble fjernet. Men etter operasjonen fikk de vite at 39-åringen ikke hadde kreft.

– Det var ingenting. De hadde bare fjernet organene. Der og da føltes det helt fantastisk, for vi var sikre på at hun ikke skulle overleve.

– Men i ettertid har det vært helt forfordelig. Det var et stort inngrep som var helt unødvendig. Hun har ikke blitt seg selv igjen, sier mannen.

Hjemme i tre måneder

Ektemannen måtte være hjemme med henne i tre måneder. Randi var slapp og dårlig, og kunne ikke gå ut eller gå på toalettet alene.

– Jeg måtte være i huset hele tiden. Det eneste jeg kunne gjøre ute, var å gå på butikken for å kjøpe mat, sier Waade til NRK.

Så langt har Randi ikke kommet seg ut i jobb.

– Hun har aldri vært så frisk som den dagen da hun skulle opereres. Hun løp jo nærmest opp trappene, sier mannen.

Fem kreftopererte var friske

Historien til Randi Waade er den tredje i rekken av saker der det kan stilles spørsmål ved behandlingen pasientene har fått ved sykeshuset.

Lillian Olsen

Legene fjernet flere friske organer hos Lillian Olsen fordi de trodde hun hadde kreft. - Jeg har mistet et år av livet mitt, sier hun til NRK.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Lillian Olsen, som var leder for operasjonssykepleierne ved Nordlandssykehuset, fikk livet snudd opp ned etter en kreftoperasjon som gikk helt galt. I ettertid viste det seg at hun ikke hadde kreft.

Les hennes historie: Tabbe-legene fortsatte i Helse Nord

VG fortalte søndag om 35 år gamle Ole Ivar Jørgensen der to utenlandske leger ved Nordlandssykehuset fjernet både bukspyttkjertelen, milt, galleblære, tolvfingertam og lynmfekjertler. Etterpå viste det seg at ikke han hadde kreft.

Les mer: Ny operasjonsskandale ved Nordlandssykehuset

I følge pasientombudet i Nordland har de nå fått beskjed om enda en mann som er operert for kreft uten å ha vært syk.

Mandag morgen hadde pasientombudet fått enda en telefon fra ei kvinne som hadde fått fjernet organer, uten å ha vært syk.

Jobber fortsatt i Helse Nord

De to utenlandske legene som nå granskes for 13 operasjoner som er gjort mot Helse Nord sine retningslinjer, jobber fortsatt i helseforetaket.

Les om skandalen: Fjernet organer fra friske pasienter

Den ene er fortsatt ansatt hos Nordlandssykehuset, den andre er ansatt ved Helgelandssykehuset.

– Den ansatte kirurgen ved Nordlandssykehuset er for en liten stund siden fjernet fra operasjonsteamet. Han gjør nå andre oppgaver, som å undersøke pasienter før operasjon, sier sykeshusdirektør Eivind Solheim.

Han mener sykehuset har tatt saken alvorlig og at de nå avventer Helsetilsynets gransking.

– Har ikke ord

Stein Gunnar Waade er derimot sjokkert over at de to utenlandske legene fortsetter i jobben.

– Først da vi så avisen, skjønte vi hvor alvorlig dette var. Men jeg forstår ikke at disse legene får jobbe i Norge. Vi stolte på at kirurgen var en ordentlig lege.

Han sier de har tatt saken opp med sykehuset og leger der, men ikke følt at de har tatt saken alvorlig. De har ikke meldt saken til pasientombudet tidligere.

Pasientombudet: – Burde ikke jobbet mer

 Inger Marie Sommerset

Pasientombudet har fått innsyn i granskinga, og forstår ikke at sykehuset ikke har tatt kirurgene bort fra operasjonssalen allerede i fjor sommer.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Pasientombud i Nordland, Inger Marie Sommerset, mener også kirurgene burde vært tatt ut av tjeneste til granskinga fra Helsetilsynet var ferdig. Hun tror saken svekker tilliten til helsevesenet.

– De som har utført disse operasjonene burde ikke operere flere. Når sykehusledelsen har vært klar over at her har vært gjort stor skade på pasienter så er det nok til at legene bør få forbud mot å operere videre, sier Sommerset til NRK.no.

– At legen skal undersøke pasienter før operasjon, er ikke betryggende, mener hun.

Saken til Lillian Olsen var rapportert inn til Helsetilsynet allerede for et år siden.

– Sykehuset har visst om denne saken lenge, men latt legene fortsette. Jeg er bekymret for at det har gått så lang tid og det må medieoppslag til, før man undersøker saken.

– Kan være flere saker

Eivind Solheim

Eivind Solheim

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Til NRK sa sykeshusdirektør Eivind Solheim søndag kveld at de kun visste om operasjonen av Lillian Olsen, som hadde gått feil.

– Vi kan ikke utelukke at det er noen flere, men så langt vet vi ikke om noen flere enn de to sakene som er omtalt i VG, sa Solheim.

Helse Nord ønsket ikke å kommentere hvorfor en av de involverte legene har fått ny jobb ved Helgelandssykehuset.