Hopp til innhold

Klatre-boom i Lofoten

Klatreskolen i Lofoten har allerede fullbookede kurs neste halvår. – Folk står i kø for å klatre her, sier ung klatrer.

Timme Ellingjord fra Kjeldebotn (24) har ikke oversikt over antall timer han har brukt i fjellveggen i Lofoten.

– Jeg har mistet tellingen, hver eneste mulighet jeg får til å tilbringe ute i naturen, tar jeg. Lofoten er et perfekt sted for klatring, sier 24-åringen til NRK.

Timme Ellingjord

IVRIG: Timme Ellingjord fra Kjelbotn i Nordland forsøker å klatre i fjellet så ofte som mulig.

Foto: Privat

Selv tilbragte han over en måned i sommer i det nordlige øysamfunnet. Det sosiale klatremiljøet og den unike utsikten fra fjelltoppene, trakk Ellingjord til Lofoten.

– Klatring er en helt unik måte å oppleve Lofoten på. Det er helt fantastisk natur der, og man møter folk fra ulike steder i verden, som alle har den samme interessen.

Overkom høydeskrekk

Ellingjord har alltid likt seg i fjellet og i naturen, alle eventyrene han drar på deler han på bloggen sin, men det var for to år siden at interessen hans for klatring virkelig tok av.

– Jeg har vært mye på tur i fjellet sammen med broren min. En gang havnet vi i en skredsituasjon, det var da vi bestemte oss for å få en bredere kunnskap om fjellet. Det endte med at vi begynte på klatreskolen i Lofoten sammen.

24-åringen hadde ingen erfaring fra klatring før han begynte på klatreskolen i Henningsvær.

– Jeg slet mye med høydeskrekk, og det var mange situasjoner der jeg måtte utfordre meg selv i fjellveggen. Men nå elsker jeg å klatre, det gir meg en følelse av fysisk og psykisk mestring.

Det har ikke vært lett for den unge klatreren å overvinne høydeskrekken, men det stopper han likevel ikke fra å dra på tur i fjellet. Hittil har han klatret mellom 80 og 100 ruter i Lofoten.

– Det har blitt en del ruter etterhvert. I sommer klatret jeg Svolværgeita, det var helt fantastisk! Det er en spektakulær rute.

I år har aktiviteten i fjellene i Lofoten vært så stor, at man ofte opplever å måtte stå i kø.

– Vil man klatre de mest populære rutene, så bør man enten dra tidlig på dagen, eller akseptere å måtte stå noen timer i kø. Svolværgeita er en av rutene man kan forvente mye folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Timme Ellingjord

UTFORDRENDE: Timme Ellingjord elsker å utfordre seg selv i fjellveggen. – Man må presse både hodet og kroppen sin, sier han.

Foto: Christoph Pirchemoser

– Ekstremt populært

Nord Norsk Klatreskole i Henningsvær i Lofoten opplever også en økt interesse for klatring.

– Det har vært høy aktivitet her i år, og vi opplever at det er flere som ønsker å lære seg å klatre, både på sommer og vinter, forteller Jonas Dahlstrup, deleier av Nord Norsk Klatreskole.

Klatreskolen arrangerer både ukeskurs og halvårskurs.

– Halvårskursene våre har vært fullbooket lenge nå, de er ekstremt populære og folk kommer fra hele Skandinavia for å delta på de.

Timme Ellingjord

HELÅRSAKTIVITET: Ellingjord driver med ekstremsporten både på vinteren og sommeren.

Foto: Signar Nilsen

En kombinasjon av god fjellkvalitet, gode ruter med ulike vanskelighetsnivå og et godt klatremiljø gjør at folk fra hele verden velger å komme til Lofoten for å klatre.

– Det er klatrere her fra hele verden, men de fleste er fra Sverige, Finland og Danmark. Det er som en multikulturell klynge, der alle har den samme interessen.

Vinter er ingen hindring

Ellingjord mener man kan klatre uansett årstid, og at vinter ikke nødvendigvis er noen hindring.

– Det er en fantastisk sport som passer for mennesker i alle aldre. Er man glad i å stå på ski, kan man lett kombinere det med klatring, men da bør man være en erfaren klatrer.