NRK Meny
Normal

Kirurg fikk feil godkjenning

En av de to involverte kirurgene i operasjonsskandalen ved Nordlandssykehuset har nå blitt fratatt spesialistgodkjenningen fordi den ble gitt på feil grunnlag.

Nordlandssykehuset, Bodø

I fjor sommer ble det kjent at flere pasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø hadde blitt feiloperert. Nå er en av kirurgene som var involvert i skandalen fratatt sin spesialistgodkjenning.

Foto: Eva Berget / NRK

Den slovakiske kirurgen, som har jobbet som overlege i gastrokirurgi ved Nordlandssykehuset i Bodø er fratatt spesialistgodkjenningen i gastroenterologisk kirurgi av Legeforeningen.

Han er en av de to legene som granskes av Statens helsetilsyn i den mye omtalte operasjonsskandalen fra i fjor sommer, skriver Avisa Nordland.

– Tror ikke det er juks

40-åringen har spesialistgodkjenning fra Slovakia i generell kirurgi, men ikke i gastroenterologisk kirurgi. Slovakiske helsemyndigheter bekrefter at godkjenning ble gitt på feil grunnlag og at årsaken er en administrativ feil.

– Det tok slovakiske myndigheter lang tid å finne ut av dette, og ifølge våre opplysninger er det de senere årene skjedd enringer med hensyn til hvem som utsteder bevis i Slovakia, noe kan ha vært medvirkende til dette. Slovakiske myndigheter har beklaget feilen. Vi har ikke grunnlag for å anta at dette var juks slik at forholdet burde politianmeldes, sier Jorunn Janbu som er president i Legeforening til Avisa Nordland.

Den slovakiske kirurgen er i dag ansatt ved Århus Universitetshospital.

Vakte oppsikt

Operasjonsskandelen i Bodø vakte enorm oppsikt i media i fjor sommer.

Feilopererte pasienter fortalte om friske organer som var fjernet og om tapt livskvalitet. Allerede i april fikk Helsetilsynet den første saken på sitt bord.

Statens helsestilsyn innledet gransking av Nordlandssykehuset i Bodø i fjor i forbindelse med de unødvendige operasjonene. Sykehuset har også utført kompliserte operasjoner for kreft i spiserør, bukspyttkjertel og lever, i strid med retningslinjene fra Helse Nord.

Statens helsetilsyn vil ikke ha ferdig rapporten om feiloperasjonene ved Nordlandssykehuset før etter påske.

Se video: Lillian Olsen får erstatning etter feiloperering:

Video Får pasientskade-erstatning

Får pasientskade-erstatning