Normal

Kan bli erstattet av en kvinne

I høst skal biskop Tor B. Jørgensen erstattes. En kvinne utmerker seg som den mest aktuelle kandidaten.

Tor B. Jørgensen

Tor B. Jørgensen gir seg snart som biskop i Sør-Hålogaland

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Om få uker vil bispedømmerådet offentliggjøre navnene på fem aktuelle kandidater som ny biskop i Sør-Hålogaland.

– Vår oppgave som bispedømmeråd er å finne fem navn som skal overlates til kirkerådet, det må vi ha klart til fristen 5. mai, sier nåværende biskop Tor B. Jørgensen.

Tidligere ordfører kan bli biskop

Han skal selv være med på å si sin mening om hvem som blir hans etterfølger. Men det er Kirkerådet som tar den endelige beslutninga.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes

Ann-Helen Jusnes er i dag prost i Lofoten.

– Blant de fem kandidatene skal det både være kvinner og menn for at nominasjonen skal godkjennes, sier assisterende direktør i Kirkerådet, Gerd Karin Røssegg.

17. september skal det avgjøres hvem som blir ny biskop i Sør-Hålogaland etter Tor B. Jørgensen, som går av for aldersgrensa.

Spørsmålet er da om Sør-Hålogaland får sin første kvinnelige biskop. Blant de heteste navnene er prost Ann Helen Jusnes i Lofoten. Jusnes er tidligere ordfører i Flakstad kommune.

Ovefor NRK vil hun ikke snakke om sitt kandidadtur.

– Jeg verken vil eller kan kommentere denne saken, sier Ann Helen Jusnes.

Foreslo Gelius

– Det vil være veldig hyggelig. Det er mange aktuelle kvinner i den norske kirke, det så vi i Nord-Hålogaland. Dessuten har vi blitt en kvinne mindre ved utnevnelsen i Tunsberg, så det er absolutt på sin plass å få fram en kvinne, sier Jørgensen, som peker på utnevnelsen av Per Arne Dahl som ny biskop i Tunsberg. Han erstattet Laila Riksaasen Dahl i fjor.

For to uker siden kom listen over foreslåtte kandidater fra kirkens medlemmer. Den

Einar Gelius

Einar Gelius har blitt foreslått som ny biskop i Sør-Hålogaland.

Foto: Berit Roald / Scanpix

inneholder 56 navn, hvor Jusnes er ett av navnene. Av andre kandidater som er foreslått er Hamarøys ordfører Rolf Steffensen, tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy og Einar Gelius.