John McCain: – Putin opptrer aggressivt

I dag fikk Bodø flystasjon besøk av flere senatorer fra USA. Senatorene er i Norge for å diskutere nye jagerfly og for å opprettholde forholdet mellom landene.

John McCain på besøk i Bodø

John McCain besøkte i dag bodø hovedflystasjon sammen med flere andre senatorer fra USA.

Foto: Øystein Nygård

En delegasjon amerikanske senatorer besøkte i dag Bodø flystasjon. I spissen for besøket, sto senator John McCain.

I dag ble senatorene møtt av Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Morten Haga Lunde og statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

Under intervjuet med pressen uttrykte senatoren bekymring for forholdet til Russland.

– Bør vi være redde for Russland?

– Jeg tror vi må forsikre oss et sterkt forsvar, gjennom et godt samarbeid innen NATO. Det tror jeg er den beste måten å sørge for at det ikke oppstår en krise, sier McCain.

Demonstrerte beredskapen

På programmet i dag, fikk journalistene og senatorene overvære en beredskapstest, eller en såkalt QRA-demonstrasjon (Quick Reaction Alert). Demonstrasjonen viste senatorene hvor raskt jagerflyvakten kan rykke ut i forsvarsposisjon.

Etter demonstrasjonen fikk journalistene møte den tidligere presidentkandidaten. McCain uttalte da at han er bekymret for økt russisk aktivitet på grensen til Norge.

– Vi alle vet at Putin fremtrer aggressivt. Han har sagt flere ganger at han ønsker å gjenreise Det russiske imperiet. Og dette presset han setter i gang kan være farlig, mener den amerikanske senatoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John McCain og Sheldon Whitehouse

John McCain ble intervjuet sammen med senator Sheldon Whitehouse.

Foto: Øystein Nygård

– Hvis republikanerne vinner presidentvalget. Tror du USA kommer til å endre sin tilstedeværelse i norden?

– Jeg tror det vil komme an på russernes aktivitet. Hvis det blir enda mer økende aktivitet fra russisk side tror jeg vi må gjøre grep, sier McCain.

Vil styrke forsvaret i Arktis

I en fersk Pentagon-rapport blir Arktis pekt ut som et av områdene der militæret trenger høyere beredskap. Nå skal Norge få sine første F-35 fly.

– Inkludert de nye jagerflyene som vil komme til Norge, må vi også gjøre andre grep for å sørge for at vi har et sterkt forsvar, akkurat slik vi gjorde under den kalde krigen, sier McCain.

De nye jagerflyene vil ikke se norsk jord før til neste år. I mellomtiden skal de norske pilotene ha opplæring i Arizona.

Det amerikanske følget skal også innom Svalbard og Horten på sin rundtur i Norge.