Hopp til innhold

Jo, du kan bruke solkrem fra i fjor

Mange av oss er opplært til at solkremen fra i fjor ikke kan brukes. Men en ny studie fra Norges arktiske universitet, UiT, viser faktisk at fjorårets solkremen kan fungere like bra som årets.

Flaten

Farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved Institutt for farmasi, ved UiT Norges arktiske universitet anbefaler deg å sjekke solkremen fra i fjor. – Det er godt mulig den kan brukes i år også, sier hun.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Mange av oss har nok noen gamle solkremer liggende i baderomsskuffa eller i en gjenglemt strandveske fra fjorårets ferie. Men kan den egentlig brukes?

– Svaret er ja. Men det kommer litt an på hvilken solkrem man har. Har ikke kremen vært åpnet er holdbarheten lengre enn dersom halve kremen ble brukt, sier farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved UiT Norges arktiske universitet.

Du bør se etter «åpen krukke-symbolet» på baksiden av kremtuben.

Alle solkremprodukter skal være merket med hvor lang holdbarhet de har etter at de er åpnet. Mange solkremer er holdbar i eksempelvis 12 måneder. Etter den tid må man bruke litt skjønn.

– Bruk skjønn

Solkrem

Nå i sommer slåss apotekene om oss kunder for å tilby oss ulike typer solkremer, men de har vi jo nok av fra tidligere år?

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Eide Flaten sier det er lurt å skrive datoen på kremen når du åpner den.

– Når det gjelder selve kremen bør du sjekke konsistensen. Både selve kremen og holdbarheten til solfilteret som skal beskytte oss mot UV-stråler svekkes etter hvert.

Er kremen grumsete og lukter litt uggent kan du være ganske trygg på at den ikke er holdbar lenger.

– Når det gjelder de stoffene som skal beskytte oss, har vi ingen mulighet for å se det, og det er slitt skummelt.

Vi bruker for lite solkrem

Undersøkelser viser at vi bruker for lite solkrem. Det er dokumentert at hvis du smører deg med to milligram per kvadratcentimeter, så kommer du nærmere mengden som bedrer beskyttelsen.

– Du bør smøre deg før man går ut. Deretter bør du gjenta smøringen hver tredje time.
En god tommelfingerregel er at dersom du skal smøre inn hele kroppen, skal hele hånden være fylt av solkrem, sier Gøril Eide Flaten.

Den generelle anbefalingen er at man bør bruke minst solfaktor 15 i de nordiske landene.

– Barn og de som er ekstra sensitive mot sol bør gå opp i faktor. Skal du bade bør du velge en solkrem som tåler vann.

En håndfull solkrem

Hvis du smører deg rikelig, gir faktor 15 i Norge nok beskyttelse for de fleste. Og rikelig, det er rundt en håndfull solkrem til en hel kropp. Det vil si rundt 30 til 40 milliliter for voksne.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK